• Головна
  • Новини
  • Молодь має бути в авангарді звільнення від корупції, насамперед в освіті, – Глава УГКЦ...

Молодь має бути в авангарді звільнення від корупції, насамперед в освіті, – Глава УГКЦ

17.04.2016, 22:02
Молодь має бути в авангарді звільнення від корупції, насамперед в освіті, – Глава УГКЦ - фото 1

Оскільки УГКЦ цьогоріч обрала тему боротьби з гріхом корупції центральною для свого суспільного послання, Патріарх Святослав 16 квітня звернувся з особливим посланням до молоді, в якому закликав її бути в авангарді звільнення від від вірусу корупції, який поширився на всі сфери життя, і насамперед в освіті.

Оскільки УГКЦ цьогоріч обрала тему  боротьби з гріхом корупції центральною для свого суспільного послання, Патріарх Святослав 16 квітня звернувся  з особливим посланням до молоді, в якому закликав її бути в авангарді звільнення від від вірусу корупції, який поширився на всі сфери життя, і насамперед в освіті.

Послання Глави УГКЦ буде зачитано у всіх храмах цієї Церкви у Квітну неділю, 24 квітня цього року.

до_молоді.jpg

«Корупція руйнує суспільну свободу. Це духовне і моральне поневолення суперечить гідності людини, відбирає майбутнє, викривлює стосунки між людьми. Для корумпованої особи інші люди є просто засобами для досягнення вигоди…. Окремим видом зла, яке багато з вас відчувають найгостріше, є корупція в освіті.  Вона приносить вам моральне спустошення та безнадію. Коли дитина із шкільної лави починає усвідомлювати, що формула успіху – це обман і хитрість, а не талант і праця, то її відчуття справедливості притуплюється. Згодом таке розуміння, що справедливості не існує, а закон можна порушити – учень чи студент несе далі», – йдеться у посланні.

Глава УГКЦ закликає молодь, «яка стала рушієм багатьох змін», бути зараз в авангарді звільнення від корупції, насамперед в освіті».

«Боляче спостерігати, коли багато з тих, що стояли на Майдані і були готові померти за майбутнє країни та за чесні правила гри, зараз готові йти на компроміси із власним сумлінням заради досягнення якихось маленьких цілей чи тимчасових полегшень. Дати хабар і дістати кращу оцінку, заплатити і отримати готову дипломну роботу, схитрувати і скласти іспит, не докладаючи зусиль», – веде мову Патріарх Святослав і закликає:

«Дорогі молоді люди, ви варті найкращаого! Бажайте великого! Не дозволяйте нікому применшувати свої мрії чи амбіції! Вчіться! Працюйте! Будьте чесними! Не давайте хабарів та не мовчіть, коли їх у вас вимагають! Корупція боїться світла і публічності. Для того щоб отримати добру оцінку чи диплом, не потрібно багато – просто чесно вивчіть предмет. Щоб отримати добре місце роботи – просто докладіть зусиль. І так, непомітно для себе, складаючи іспит за іспитом, ви складатимете іспит з життя. 

Не бійтеся того, що спочатку почуватиметеся безсилими і вам кричатимуть навздогін: «Дивак! Ускладнює собі життя». Такими самими диваками в очах фарисеїв виглядали молоді люди, які стелили свій одяг перед Ісусом, що входив у царське місто, та зрізали молоде гілля з дерев, вигукуючи: «Осанна! Благословен, хто йде в ім’я Господнє!» Спротив корупції викликає шалену протидію тих, хто не бажає змін. Так само і законовчителі вимагали від Ісуса, щоб молодь замовчала. Одначе Його відповідь була: «Якщо вони замовкнуть – каміння кричатиме!» Якщо замовкне сьогодні перед неправдою молоде серце – заволає до Бога сама українська земля!»

Глава УГКЦ попереджає молодь, що у корумпованому суспільстві важко відразу змінити всю систему, одначе «маленький чесний вчинок може зворушити навіть найбільш скорумповане серце, а приклад надихнути інших бути стійкими до спокус».

«Шукайте однодумців, і будьте певні, що серед ваших ровесників знайдуться тисячі тих, хто скаже: «Я не даю і не беру хабарів!» Цим ви допоможете відновити довіру і дух спільності, які руйнує корупція в нашому суспільстві. Церква завжди вас підтримає в цьому русі чесності», – закликає Патріарх Святослав молодь України.