Священик УГКЦ поступився посадою на користь воїна АТО

01.03.2016, 11:00
Cвященик УГКЦ Роман Лагіш відмовився очолювати Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій. Таке рішення він прийняв після акції протесту, яку 29 лютого влаштували учасники бойових дій та активісти біля Львівської міської ради.

Cвященик УГКЦ Роман Лагіш відмовився очолювати Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій. Таке рішення він прийняв після акції протесту, яку 29 лютого влаштували учасники бойових дій та активісти біля Львівської міської ради.

На посаді директора Центру протестувальники, як повідомляє Гал-інфо, хотіли б бачити Юрія Досяка, який є учасником бойових дій. На війну він пішов добровольцем, був у Іловайському котлі і пережив 119 днів полону терористів. Повернувшись додому, він зайнявся активною допомогою іншим учасникам АТО, і досі допомагає їм, а саме консультує, як юрист.

Протестувальники вимагали зустрічі із міським головою Львова Андрієм Садовим, який призначив священика керувати Центром надання послуг учасникам бойових дій. Однак мера не було на місці. Бійці вирішили зачекати і залишили в секретаріаті своє звернення за підписом 21 громадської організації з вимогою затвердити Юрія Досяка.

Як розповів у коментарі Гал-інфо депутат Любомир Босаневич, який входить до міжфракційної групи з питань допомоги учасникам АТО і яка розглядала ці дві кандидатури, міжфракційна група погодила саме кандидатуру Юрія Досяка.

«Сама ідея створення такого Центру належить Юркові Досяку. Він працював над цим 9 місяців», - сказав Любомир Босаневич.

На запитання, звідки з’явилася кандидатура о. Романа Лагіша, Любомир Босаневич відповіді не знає. Депутат припускає, що ця кандидатура навіщось потрібна міському голові Львова, і складається таке враження, що учасників АТО прагнуть посварити з Церквою.

«Ми одноголосно підтримали кандидатуру Досяка. Це зрозуміло, адже він учасник АТО, і самі бійці підтримували його кандидатуру», - пояснив Босаневич.

Депутат Любомир Босаневич заявив, що виходів із ситуації є два: або Андрій Садовий зможе дослухатись до бійців АТО і таки призначити Юрія Досяка на цю посаду, або ж о. Роман Лагіш прийме вольове рішення і відмовиться від посади.

Учасники АТО попросили покликати о. Романа на зустріч, і через кілька хвилин він прийшов до них.

«Я помагав, помагаю і буду допомагати нашим хлопцям. Тому я усім дуже дякую, працюйте, творіть краще», - сказав він.

У нього запитали, чи відмовляється він від посади і о. Роман сказав: «Абсолютно!».

Під оплески він покинув капличку, де й проходили збори.