• Головна
  • Новини
  • Замість Леніна частина запоріжців готова встановити статую Діви Марії чи Христа...

Замість Леніна частина запоріжців готова встановити статую Діви Марії чи Христа

20.02.2016, 13:24
Замість Леніна частина запоріжців готова встановити статую Діви Марії чи Христа - фото 1
19 лютого в Запоріжжі проходила сесія міської ради, присвячена питанням декомунізації. На мітингу перед будівлею міськради група мешканців міста запропонувала проект пам'ятника Покрови Пречистої Діви Марії замість фігури Леніна.

exklusiv.gif19 лютого в Запоріжжі проходила сесія міської ради, присвячена питанням декомунізації. На мітингу перед будівлею міськради група мешканців міста запропонувала проект пам'ятника Покрови Пречистої Діви Марії замість фігури Леніна.

Нагадаємо, досі саме це місто залишалося «заповідником Леніна» - тут був Ленінський район, проспект, озеро, Дніпрогес, порт – все ім. Леніна,  і досі віншує проспект біля Дніпра великий пам’ятник цьому ж вождю... Пам’ятник час від часу одягали то у вишиванку, то в патріотичну футболку.

Як повідомила РІСУ Олена Піддубна, минулий склад міськради не схотів бути причетним до декомунізації. Зараз це питання – в компетенції міського голови Володимира Буряка (до 21 лютого поточного року), але й він не наважився одноосібно відповідати за декомунізацію міста. Тож ці питання розглядала сесія міськради. Хоча згідно з Законом  України «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного тоталітарного режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки», якщо до 21 листопада 2015 депутати міських рад не затвердили зміни в назвах у рамках декомунізації, рішення до 21 лютого 2016 року мають приймати міські голови,  далі естафета повноважень перейде до обласної влади. Тож тепер рішення сесії про перейменування теоретично можна оскаржити. Але, одночасно, згідно з Законом про місцеве самоврядування, міський голова не має права проводити перейменування об'єктів топоніміки. Тому на «декомунізаційній сесії» голосування проходило в рамках закону "Про місцеве самоврядування".

Початок «декомунізаційної сесії» ознаменувався кількома мітингами під різними гаслами.  Але серед пікетів вирізнялася  група "Коордінаційне коло "Запорожці ".  Ці мешканці міста запропонувала встановити замість фігури Леніна пам'ятник Покрови Пречистої Діви Марії.

Також, ще минулого року, голова товариства польської культури імені святого Іоанна Павла II Анна Макушинська виступила у місцевій пресі з пропозицією встановити на цьому місці статую Христа. 

Поки ці пропозиції не оформлено офіційно, наприклад, як звернення до міської влади. Тож щодо нових пам’ятників запорізькі депутати ніяких рішень поки не приймали, а знести монументи тоталітаризму, зокрема й весь пам’ятник Леніну (спочатку думали залишити постамент із фігурами будівельників індустріального Запоріжжя) вирішили до 19 березня.

Провівши низку обговорень та дискусій, депутати Запорізької міськради перейменували проспект Леніна в проспект Соборний – на честь Соборності України. До 1917 року частина проспекту мала назву вулиця Соборна – там знаходився Покровський Собор. І зараз на тому ж місці зведено відновлену церкву з такою жназвою.

37.jpg

Варто зазначити, що на момент громадських слухань самі мешканці Запоріжжя більше віддавали перевагу назві «Козацький проспект». В Інтернет-голосуванні взяли участь  3400 містян, за Соборний  голоси віддали 39,8%, за  проспект Козацький - 40,1%. Втім, також треба визнати, що Інтернетом користуються далеко не всі категорії людей.Частині перейменованих вулиць повернули історичну назву: "Покровська" замість "Свердлова", "Троїцька" замість "Чекістів". Вулиця Артема  отримала нову назву - Святого Миколая.

Кілька вулиць отримали імена героїв АТО -  ім. Богдана Завади,  ім. Івана Гутника-Залужного. Багато вулиць отримали нейтральні назви – вул. Блюхера — вул. Дубова, вул. Чубаря — вул. Паркова.

Також запорізькі депутати одностайно проголосували за рішення про визнання ДНР і ЛНР терористичними організаціями, а Росії - країною-агресором.

 

Фото з сайту  "Голос Запоріжжя"