• Головна
  • Новини
  • Блаженніший Любомир (Гузар) пояснив українцям, як поводитися з ворогами...

Блаженніший Любомир (Гузар) пояснив українцям, як поводитися з ворогами

12.02.2016, 12:34
Блаженніший Любомир (Гузар) пояснив українцям, як поводитися з ворогами - фото 1
Архиєпископ-емерит Блаженніший Любомир у програмі «Вічне» телеканалу «UA:Перший» порушує проблему, як полюбити свого ворога і чому не можна жити з ненавистю до будь-кого.

Любомир_(Гузар).jpgАрхиєпископ-емерит Блаженніший Любомир у програмі «Вічне» телеканалу «UA:Перший» порушує проблему, як полюбити свого ворога і чому не можна жити з ненавистю до будь-кого.

На його враження, ми опинилися в ситуації, коли перед нашими очима дуже виразно постає поняття ворога. Хтось, хто нам незичливий, хто хоче нам зла. І ми ту людину, яка нас кривдить, внутрішньо хочемо віддалити від себе... або духовно знівечити. Як ми маємо поводитися супроти людей, які нам неприємні, які нас кривдять, яких ми популярно називаємо ворогами?

«Люди можуть кривдити одні одних де-небудь, – каже Архиєпископ-емерит, – око за око, зуб за зуб. Ми можемо так жити і поглиблювати оту ненависть, ото бажання помсти. Але це нас духовно руйнує. Коли ми ненавидимо когось, тому що він злий, ми стаємо гіршими від нього, а цього ми не хочемо, ми хочемо бути добрими. Тому звертаємося до нашого небесного учителя Ісуса Христа: чи дає Він нам якусь розв'язку? Дає. Хоча ця розв'язка може виглядати для нас трудною, майже нездійснимою. Ісус Христос каже, треба любити всіх людей, навіть тих, хто нас кривдить… Трудно, ох, як то трудно... А чи то можливе?..»

Перш за все, просить Блаженніший Любомир, застановімся, що таке любити. «Любити – значить бажати добра, – вважає він. – Якщо би це було неможливим, то Ісус Христос не казав би нам любити та ще й ворогів. Коли Ісуса Христа розпинали, Він просив: Отче, прости їм, бо вони не знають, що роблять. Навчи їх, напоум їх, щоби ті люди духовно опам'яталися, схаменулися, щоби відкрили свої серця на Божу ласку і зрозуміли, що гріх кривдити ближнього. Ми бажаємо їм добра, справжнього духовного добра, щоб вони перестали грішити. Це є форма любові до ближнього, в яку треба вірити. Це не є щось зовнішнього, це велике духовне добро. Господь Бог ніколи не вимагає від нас неможливого, але ми хочемо не відплачувати злом за зло. Хочемо сповняти Божий закон і при Божій помочі бажати духовного добра усім людям, навіть тим, хто для нас прикрий».

«Прийміть ці слова на сьогодні: ми хочемо бути добрими людьми, хочемо, щоб на світі панував мир, лад, любов. Молімося, щоби з Божою допомогою ми були такими, якими Ісус Христос хотів би нас бачити», – попросив Блаженніший Любомир. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.