Жінки-миротворці зібралися на конференцію в Запоріжжі

17.12.2015, 13:45
Жінки-миротворці зібралися на конференцію в Запоріжжі - фото 1

У Запоріжжі 15-16 грудня відбулася міжрегіональна конференція „Миротворення в Україні: роль жінок”. На ньому жіночі делегації з Черкаської, Волинської, Одеської, Харківської, Вінницької та Запорізької областей, представниці волонтерських організацій, переселенців зі сходу країни радилися, яким вони бачать мир в Україні.

Конференція в Запоріжжіexklusiv.gifУ Запоріжжі 15-16 грудня відбулася міжрегіональна конференція „Миротворення в Україні: роль жінок”. На ньому жіночі делегації з Черкаської, Волинської, Одеської, Харківської, Вінницької та Запорізької областей, представниці волонтерських організацій, переселенців зі сходу країни радилися, яким вони бачать мир в Україні. У конференції взяли участь представники різних церков Запорізької області, — повідомила для РІСУ Олена Піддубна.

Владика Лука«Жінці не обов'язково занурюватися в суть геополітичних проблем, з якими стикається сьогодні людство. Це хай буде долею чоловіків, — сказав на конференції архиєпископ Запорізький і Мелітопольський Лука УПЦ (МП). — Їй достатньо зберігати мир у своєму серці. Адже якщо в серці жінок мир, любов і спокій, — мир збережеться і навколо неї, її серце стає джерелом миру. Поки миру не буде в серці — не буде миру і на землі. Озброєнням, злістю, вбивством ніколи не добитися миру. Пам'ятайте про це, моліться за своїх чоловіків, синів, щоб Господь наділив їх мудрістю і розсудливістю».

«У складні часи жінки беруть на себе роль миротворців, я б сказав що наші жінки зараз – мироносиці. Ми маємо пам’ятати нашу історію і те, що ми – патріоти України. І саме жінки першими дають знання про патріотизм своїм дітям», — сказав протоєрей УПЦ КП Ігор.

«Найбільша дискусія точилася саме про поняття «мир» у нашому сучасному вимірі, — розповіла волонтер Тетяна Власова, яка опікується бійцями у Запорізькому військовому госпіталі та на передовій. — Для мене мир – це не підняти руки та здатися агресору, а відстоювати наші права на окупованій Росією території всіма засобами. Тоді там буде мир, а не так, як зараз, коли на фронті по наших солдатах стріляють і вони гинуть. Дивно було слухати жінок, які казали, що війну почало сучасне керівництво України – згадайте, перші окупанти прийшли у лютому 2014 року, а наше керівництво було обрано та сформовано через півроку!»

Конференція в ЗапоріжжіТакож учасниці семінару обговорили ту роль, яку можуть зіграти переселенці – адже багато хто з них підтримує зв’язки з мешканцями окупованих територій, а тому можуть нести інформацію про стан справ в Україні безпосередньо туди.

Координатор заходу, начальник служби у справах дітей Запорізької обласної державної адміністрації Антоніна Матвєєва повідомила, що проект реалізується з серпня 2015 року. Жінки не можуть залишатися осторонь подій на сході України. Саме жінки першими включилися в масовий волонтерський рух з надання допомоги бійцям на передовій, військовим частинам, вимушеним переселенцям. Тому виникла необхідність об’єднати жінок в справі миротворення в Україні, використати їх потенціал у діалозі та примиренні.

Фото зі сайту Запорізької ОДА і єпархії УПЦ (МП)