Корупцію подолаємо солідарністю: у столиці обговорили співпрацю релігійних, громадських організацій з владою

Корупцію подолаємо солідарністю: у столиці обговорили співпрацю релігійних, громадських організацій з владою - фото 1
Проблема боротьби з корупцією привертає увагу усього суспільства. Свій шлях боротьби активісти бачать через утвердження принципу солідарності та тісної співпраці релігійних громад, громадських організацій та представників держави, про що вони заявили протягом круглого столу у Києві у четвер, 10 грудня.

 

Круглий стіл

«Без суспільної солідарності корупцію не подолати, - заявив на початку дискусії керівник Департаменту зовнішніх зв'язків УГКЦ в Україні, митрофорний протоєрей Олекса Петрів. – Тільки державним примусом або зусиллям духовних інституцій цього не зробити. Мусить бути суспільна солідарність. Це має бути наполеглива рішучість – присвятити себе спільному благу, про що каже енцикліка Reinstytudo social Папи Іоана Павла ІІ 1988-го року.

о. ПетрівЗа словами Папи Франциска, процитував о. Петрів, корупція є зіпсуттям. Це стан та процес, разом з тим і загроза, яка навіть більша за гріх, бо вона є іманентним станом. Від 25 листопада цього року під час 69-ї сесії Синоду єпископів Києво-Галицького верховного архиєпископства УГКЦ було прийнято Постанову №1. У ній йдеться про практичні шляхи подолання корупції, а саме: створення загальноцерковного руху протидії корупції; висловлення підтримки усім громадським ініціативам, які спрямовані на цю боротьбу; створення робочої групи та програми душпастирства у сфері протидії корупції; доручення молитви до щомісячної молитви про зцілення узалежнених та їхніх родин; прийняття пастирського листа щодо гріха корупції.

«Корупція проникла у всі суспільні сфери, навіть у Церкву, – додає нардеп, голова підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції юридичними особами Олег Барна. – Повністю побороти корупцію неможливо. Питання в тому, чи можемо ми її обмежити. І це буде залежати від нашої громадської активності. Є першопричини корупції, як людський фактор, наявність антикорупційного законодавства та моральні установи. І тут є очевидною ефективність Церкви».

Корупція гальмує прихід нових великих інвесторів в Україну, яких зараз є близько 600, додав президент Американської торговельної палати в України Андрій Гундер. І найголовнішою перепоною для них є саме питання корупції та іміджу, який вже сформувався для України. Однак проблема полягає в нереалістичних очікуваннях людей, що призводить до розчарувань, підкреслив радник директора Національного антикорупційного бюро України Йосиф Зісельс.

Андрій Гундер, Йосиф Зісельс і Сергій Гула

«За рік ми побачили, що наші сподівання не були реальними, – продовжив він. – Революція не може дати тих результатів, які може створити еволюційний розвиток. Як тільки почне працювати Антикорупційне бюро та прокуратура, почнеться справжня робота. Але це не знімає відповідальності з кожного з нас. Ми виховувались в обставинах неповаги до закону. Сьогодні Церква має кредит довіри і саме до неї треба звертатись як до частини громадянського суспільства з проханням, можливо, очолити процес перевиховання суспільства».