• Головна
  • Новини
  • Парламент вирішив не вказувати у Трудовому кодексі проблематику сексуальної орієнтації...

Парламент вирішив не вказувати у Трудовому кодексі проблематику сексуальної орієнтації

06.11.2015, 13:47
Парламент вирішив не вказувати у Трудовому кодексі проблематику сексуальної орієнтації - фото 1
Верховна Рада прийняла за основу проект нового Трудового кодексу. Водночас депутати не підтримали доповнення невичерпного переліку заборон дискримінації у трудових відносинах поняттям ”сексуальна орієнтація".

Верховна Рада прийняла за основу проект нового Трудового кодексу. Водночас депутати не підтримали доповнення невичерпного переліку заборон дискримінації у трудових відносинах поняттям ”сексуальна орієнтація".

За проект Трудового кодексу України (реєстр. № 1658) під час засідання 5 листопада проголосували 258 народних депутатів, повідомляє Інститут релігійної свободи.

parliament-w.jpg
Як пояснила, представляючи документ, народний депутат Людмила Денісова, новий Кодекс систематизує всі нормативно-правові акти, що регулюють трудові відносини, а також містять ряд новацій. Наприклад, укладення трудового договору передбачено тільки у письмовій формі. Забороняється змінювати умови трудового договору без письмової згоди співробітника.

При голосуванні депутати не підтримали поправку, озвучену народним депутатом Іриною Геращенко, щодо заборони дискримінації у трудовій сфері за ознакою сексуальної орієнтації. За її словами, це доповнення до проекту Трудового кодексу є необхідним для отримання Україною безвізового режиму з Євросоюзом поряд з іншими зобов’язаннями.

За те, щоб розглянути можливість врахування даної поправки при підготовці документа до другого читання, проголосували 117 народних депутатів при 226 необхідних: 78 – від фракції партії Блоку Петра Порошенка, 22 – від партії «Народний фронт», 7 – від партії «Батьківщина», 6 – позафракційних, 4 – від Об’єднання “Самопоміч”.

Разом із тим не виключається можливість того, що аналогічна поправка буде подана безпосередньо до профільного комітету ВР під час підготовки проекту до другого читання.

У Верховні Раді, як і в суспільстві в цілому, також є і противники подібного тлумачення антидискримінаційного законодавства.

“Спеціальний статус сексуальних меншин неприпустимий. Вони сьогодні не дискримінуються аж ніяк, і багато країн, які вступити в Європейський Союз, вони ці норми не імплементували”, – зауважив під час обговорення проекту народний депутат Павло Унгурян.

Інший парламентар, який також голосував проти такої поправки, Дмитро Тимчук так прокоментував свою позицію: “Не бачу сенсу взагалі кричати про необхідність захисту від дискримінації там, де її у нас зроду не було. Якщо це не так, і є в Україні така системна проблема (у сфері, яку регулює Трудовий кодекс, тобто у сфері праці) – чекаємо на факти”.

“Віднесення "сексуальної орієнтації" до юридичної категорії "права людини" – маніпуляція. Ні у Декларації прав людини (ООН), ні у Європейській Конвенції серед прав людини "сексуальна орієнтація" не зазначена”, – зауважив архиєпископ Євстратій (Зоря), речник УПЦ Київського Патріархату.

Раніше з цього приводу свою позицію визначила також Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій. Глави 18 релігійних об’єднань підписали Декларацію, в якій зазначили: “Ми не виступаємо за дискримінацію осіб, які вважають себе гомосексуалістами, але ми категорично проти того, щоб гомосексуальний спосіб життя й поведінка трактувалися як природні, нормальні й корисні для суспільства й особистості. Ми проти того, щоб гомосексуалізм пропагувався, як варіант норми статевого життя і щоби держава заохочувала своїх громадян до одностатевих сексуальних стосунків”.

Разом із тим релігійні діячі в окремій Заяві підтримали євроінтеграційні прагнення українського народу. Проте вони зауважили: “Сучасна об’єднана Європа має не лише здобутки. Чимало в ній того, що потребує змін чи виправлення – так само, як і наш власний український дім. Традиційні релігійні, культурні, сімейні та моральні цінності, на яких століттями ґрунтувалося життя народів Європи, – дорогоцінний скарб, який ми повинні цінувати, спільно берегти, захищати і примножувати”.

Остаточне доопрацювання проекту Трудового кодексу України доручено Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. На це згідно рішення парламентарів відведено не два, а три тижні. Після цього Верховна Рада розгляне документ у другому читанні.