• Головна
  • Новини
  • Християнські цінності в контексті європейської сучасної освіти стануть полем новацій – спікери на ЕСТ...

Християнські цінності в контексті європейської сучасної освіти стануть полем новацій – спікери на ЕСТ

01.10.2015, 17:07
Християнські цінності в контексті європейської сучасної освіти стануть полем новацій – спікери на ЕСТ - фото 1

Продовженням першого дня роботи Екуменічного соціального тижня став круглий стіл на тему «Освіта нового покоління: християнські цінності та європейські стандарти». На думку спікерів, християнська мораль та цінності мають великий потенціал з огляду на сучасні тенденції, а зовсім не лишаються чимось непотрібним, в тому числі й для молоді.

exklusiv.gifПродовженням першого дня роботи Екуменічного соціального тижня став круглий стіл на тему «Освіта нового покоління: християнські цінності та європейські стандарти». На думку спікерів, християнська мораль та цінності мають великий потенціал з огляду на сучасні тенденції, а зовсім не лишаються чимось непотрібним, в тому числі й для молоді.

круглий_стіл.jpg

«Священики й монахи зіграли унікальну роль у формуванні європейської системи освіти. Давали важливі орієнтири для тогочасних суспільств, моральні настанови. Настав інший час цінностей. Сьогодні ми бачимо діяльність Папи Римського Франциска, який стає посередником не тільки між політиками, а й людьми, тому що нам все важче знайти спільну мову. Достатньо уявити як вихідці з ісламського світу почнуть віддавати дітей у європейські школи, як виросте нове покоління і як нелегко буде налагодити спілкування. Релігія у сучасному світі стає передавачем для доступу до освіти, допомагає інтегрувати різні світи», – поділився президент МБФ «Міжнародний фонд досліджень освітньої політики, доктор Тарас Фініков.

У своїх доповідях піднімали питання не тільки цінностей, а й сучасного розуміння останніх тенденцій розвитку молоді. Зокрема,  використання соціальних мереж, впровадження ідей екуменізму тощо. За таких умов християнство не пасе задніх, а навпаки містить в собі потенціал, який ще варто розкрити, додали учасники.

«Жити повсякденним християнським життям означає можливість духовно зміцнитись для старої бабусі-Європи, - підкреслив президент Інституту екуменічних студій УКУ отець-доктор Іван Дацько. -  І тому пані Меркель, коли казала, що європейці мусять повернутись до Церков, якщо бояться ісламу, мала свою рацію».

Проректор із призначення УКУ Мирослав Маринович зазначив, що варто зважати на особливості сучасної молоді. Зокрема, на  їхню особливу любов до соціальних мереж, які відтворюють горизонтальну модель стосунків, навпаки до звичної вертикалі. Окрім того, проблеми  екуменізму для них не існує – протиріччя постають на рівні вищих єрархій, які не готові цього прийняти.

Проректор із призначення УКУ Мирослав Маринович зазначив, що варто зважати на особливості сучасної молоді. Зокрема,  він згадав про їхню особливу любов до соціальних мереж, які відтворюють горизонтальну модель стосунків, тобто спілкування на рівних. Це значно відрізняється від старої моделі вертикальної єрархії, коли існує  чітке підпорядкування. Окрім того, проблема екуменізму для молоді не існує – протиріччя постають на рівні вищих ієрархій, які не готові цього прийняти.

«Любов до соціальних мереж дає схильність до створення гнучких асоціацій, які матимуть зовсім інший рівень комунікабельності та непостійне членство. Якщо заглибитись в історію, то це нагадує старовинну українську модель – отаманщину. Але причиною наших поразок було те, що  ми суперечили віянням епохи, коли вигравали лише вертикалі. А сьогодні епоха змінилась і наша схильність до автономних асоціацій може мати виграш. Потрібно усвідомлювати цю зміну та природу, знаходити нові ключі. Діє принцип доданої вартості, коли ми маємо більше завдяки співпраці один з одним. І в цьому контексті ми щодня відкриваємо нові істини через Євангеліє, що ми можемо використати у житті, додавати правду, робити нас співтворцями», - підкреслив він.

***

У наступні два дні в рамках Соціального екуменічного тижня відбуватимуться доповіді та дискусії стосовно філософського та богословського осмислення освіти, духовне підґрунтя навчання. Ввечері 2 жовтня, о 17:00, розпочнеться екуменічна молитва в корпусі УКУ (вул. Хуторівка, 35а). В останній день, 3 жовтня, кожен бажаючий зможе долучитись до ярмарки соціальних організацій (площа Ринок, з 12:00-16:00), а також послухати доповідачів на круглому столі з теми інклюзивної освіти – для дітей з особливими потребами. Подробиці та повний розклад ви можете побачити на офіційному сайті Тижня: http://esweek.org.ua/