Під час Соціального екуменічного тижня у Львові говорили що зможе викорінити корупцію в освіті

У четвер, 1 жовтня, в актовій залі Львівського політехнічного університету зі спільної молитви розпочався Соціальний екуменічний тиждень. Його центральною темою цього року стала освіта, а саме її реформування та запровадження інновацій, в’язок з духовністю.

Центральними проблемами, які окреслили організатори, стали сучасні виклики після завершення двох революцій та продовження війни на Сході країни. Зокрема, це небажання молоді повертатись в Україну заради впровадження змін, брак інновацій в системі освіти та пошук нових цінностей. За словами організаторів, зараз відбувається активний період формування цінностей як молодого покоління, так і всього суспільства.

На їхню думку, успішними можна назвати ті реформи, коли студенти більше не захочуть їхати у пошуках кращого життя за кордон, а пишатимуться саме нашим рівнем освіти. Більше того, ми прийматимемо представників інших країн, коли рівень нашого навчання стане привабливим для міжнародної спільноти.

Досі зберігається попит на неякісну освіту, коли корупція стає шляхом до вирішення проблем, зазначив директор Аналітичного центру «CEDOS» та співавтор закону про вищу освіту Єгор Стадний. «Це говорить нам про незацікавленість збудувати неякісну освіту, тому що цей попит має стабільні характеристики (47% в 2001 році, 41% у 2015). Тому що досі є студенти, які готові платити, та й викладачі, які раді прийняти гроші. А те, що потрапляє в медіа – то тільки певні екстреми, а не тенденція. Але де ключ до боротьби з цим явищем? Не у сфері вищої освіти. Якщо студенти розумітимуть, що ці знання їм будуть потрібні, вони не намагатимуться обійти правила і будуть зацікавлені у навчанні», - додав він.

Певним рецептом до появи мотивованого студента є зміна самої системи, коли знання несуть практичну користь. Тоді немає сенсу боротись з корупцією, тому що під час підвищення рівня користі, вона зникне самостійно, за словами Стадного.

***

У наступні два дні в рамках Соціального екуменічного тижня відбуватимуться доповіді та дискусії стосовно філософського та богословського осмислення освіти, духовне підґрунтя навчання. Ввечері 2 жовтня, о 17:00, розпочнеться екуменічна молитва в корпусі УКУ (вул. Хуторівка, 35а). В останній день, 3 жовтня, кожен бажаючий зможе долучитись до ярмарки соціальних організацій (площа Ринок, з 12:00-16:00), а також послухати доповідачів на круглому столі з теми інклюзивної освіти – для дітей з особливими потребами. Подробиці та повний розклад ви можете побачити на офіційному сайті Тижня: http://esweek.org.ua/ .