• Головна
  • Новини
  • Донецькі науковці у Львові розказали про релігійне пробудження Європи та світоглядну війну на Донбасі...

Донецькі науковці у Львові розказали про релігійне пробудження Європи та світоглядну війну на Донбасі

12.09.2015, 15:19
Релігія стає найважливішим чинником виникнення конфліктів у сучасному світі, а зіткнення між різними цивілізаційними проектами остаточно позбулося фізичних кордонів і відбувається на рівні цінностей та світоглядних ідеологій

Релігія стає найважливішим чинником виникнення конфліктів у сучасному світі, а зіткнення між різними цивілізаційними проектами остаточно позбулося фізичних кордонів і відбувається на рівні цінностей та світоглядних ідеологій.

Про це заявили експерти Українського інституту стратегій глобального розвитку і адаптації під час презентації наукової монографії «Вододіли секуляризації», що відбулась 11 вересня в рамках Форуму видавців у Львові, передають «Коментарі».

«В монографії ми сконцентрувалися на вивченні процесу секуляризації сучасної культури, під яким ми розуміємо зменшення впливу релігії на розвиток суспільства та держави. Слід зазначити, що ці процеси досліджувалися переважно на прикладі західної цивілізації, бо саме з Європи вони були «експортовані» до інших регіонів світу», — говорить Олександр Білокобильський, голова Київського відділення Українського інституту стратегій глобального розвитку і адаптації.

В книзі сучасні глобальні кризові явища інтерпретуються як зіткнення світської західної цивілізації та релігійно-мотивованих цивілізаційних проектів. Автори вважають, що такими проектами є «Ісламська держава» та доктрина «русский мір». Крім того, в майбутньому свої ідеологічні проекти можуть запропонувати Китай, Індія та Латинська Америка.

Експерти зазначили, що розглядають конфлікт на Донбасі, як приклад зіткнення цивілізаційних проектів на локальному рівні. «Це справжня світоглядна війна, яка географічно не обмежується територією одного Донбасу. Насправді вона охоплює всю Європу, а також Росію», — підкреслив Олександр Білокобильський.

Наприкінці презентації науковці констатували, що протистояння між цивілізаційними проектами продовжить посилюватися.

«Заходу слід зрозуміти, що подальше наростання глобального протистояння на рівні ідеологій несе пряму загрозу світовій безпеці. Глобальним гравцям необхідно переглянути принципи взаємовідносин, щоб уникнути катастрофи. Предметом діалогу між ними, в тому числі, мають стати ціннісно-світоглядні орієнтири, які зараз взагалі не обговорюються», — резюмував Олександр Білокобильський.