• Головна
  • Новини
  • Папа Франциск дозволив священикам відпускати гріх аборту в Ювілейний рік...

Папа Франциск дозволив священикам відпускати гріх аборту в Ювілейний рік

01.09.2015, 16:27

Папа Франциск оголосив про проведення позачергового Ювілейного року, починаючи з 8 грудня 2015 року. У такі ювілейні роки, які відзначаються, як правило, раз на 25 років, відкриваються святі ворота папських кафедральних соборів. Вважається, що віруючому, що проходить їх після сповіді і причастя, відпускаються гріхи.

Папа Римський Франциск дозволить всім священикам на свій розсуд вирішувати, чи відпускати жінкам гріх аборту, але лише протягом Ювілейного року. Про це йдеться у поширеному сьогодні у Ватикані Листі Папи Франциска про відпусти з нагоди Надзвичайного Ювілею Милосердя.

«Однією з великих проблем нашого часу є, без сумніву, змінене ставлення до життя. Дуже поширена ментальність спричинилася до втрати належної особистої та суспільної чутливості до прийняття нового життя. Дехто переживає трагедію аборту з поверхневим усвідомленням, немов би не зауважуючи величезного зла, заподіяного таким актом. Багато інших, натомість, хоч і переживають цю дійсність як поразку, вважають, що не мають іншого шляху. Особливо думаю про всіх тих жінок, які вдалися до аборту. Мені добре відомі умови, які привели їх до такого рішення. Знаю, що це моральна та екзистенціальна трагедія. Я зустрічав багато жінок, які носили у своєму серці шрам від цього важкого й болючого рішення. Те, що сталось, – глибоко несправедливе, однак лише зрозуміння цього в повноті істини може дозволити не втратити надію. Божого прощення не можна відмовити жодному, хто розкаявся, особливо тоді, коли із щирим серцем приступає до Святої Тайни Сповіді, щоб отримати примирення з Отцем. Також з огляду на цю причину я вирішив, не зважаючи на всі протилежні розпорядження, під час Ювілейного Року наділити всіх священиків юрисдикцією давати розрішення від гріха аборту всім, які його скоїли і, розкаявшись від щирого серця, просять прощення. Нехай священики приготуються до цього великого завдання, вміючи поєднувати слова справжнього прийняття із призадумою, яка допоможе збагнути скоєний гріх та великодушне прощення Отця, Який все оновлює Своєю присутністю», – йдеться у листі.

Папа Франциск оголосив про проведення позачергового Ювілейного року, починаючи з 8 грудня 2015 року. У такі ювілейні роки, які відзначаються, як правило, раз на 25 років, відкриваються святі ворота папських базилік.