Суд і влада Одеси заборонили проведення гей-параду

13.08.2015, 11:34
Мерія Одеси відмовила організаторам фестивалю квір-культури “ОдессаПрайд-2015″ і не прийняла заявку на проведення так званого “Маршу рівності”. Одеський окружний адміністративний суд також заборонив проведення в Одесі маршу.

Мерія Одеси відмовила організаторам фестивалю квір-культури “ОдессаПрайд-2015″ і не прийняла заявку на проведення так званого  “Маршу рівності”.

У департаменті інформації і зв’язків з громадськістю Одеської міської ради повідомили, що цю відповідь голові оргкомітету фестивалю Ганні Леоновій надіслав департамент внутрішньої політики міськради, передає ТСН.

Одеський окружний адміністративний суд також заборонив проведення в Одесі маршу.
Як повідомили агентству «Інтерфакс-Україна» в суді, рішення було винесено за позовом Одеської міськради, пише Хроніка.інфо.

12 серпня 2015 виконавчий комітет Одеської міської ради звернувся до Одеського окружного адміністративного суду з позовом до глави організаційного комітету "Одеса Прайд-2015". На стороні міськради також виступило Одеське міське управління ГУ МВС України в Одеській області.

Позивач просив суд обмежити голову організаційного комітету "Одеса Прайд-2015" в реалізації права на мирні зібрання шляхом заборони проведення в період з 13 по 16 серпня 2015 масових публічних заходів, а саме: зборів, мітингів, пікетів, маніфестацій, демонстрацій, маршів і будь-яких інших мирних зібрань на вулицях міста Одеси.

Серед аргументів на свою користь, які навела міськрада, було те, що в місті існують негативні настрої в суспільстві по відношенню до майбутньої події, а також є висока ймовірність застосування насильства до учасників маршу, порушення громадського порядку під час проведення заходу.

Крім того суд врахував факт проведення в місті 14 і 16 серпня футбольних матчів.

«З урахуванням встановлених у судовому засіданні фактів, суд прийшов до висновку, що проведення заходу «Марш Рівності» може створити реальну небезпеку і загрозу громадському порядку в місті, здоров'ю та життю осіб, які будуть в ньому братии участь, а також інших громадян та гостей міста Одеси, є підставою для обмеження права на мирне зібрання шляхом заборони засновникам - голові та секретарю організаційного комітету "Одеса Прайд-2015" проводити 15 серпня 2015 Марш Рівності в Одесі», – розповіли в суді.

Між тим, організатори заходу ще напередодні заявили, що, незважаючи на протидію міськради та загрози, вони все одно мають намір пройтися вулицями Одеси. «Якщо отримаємо офіційне судове рішення про заборону заходу, будемо подавати апеляцію. Якщо нам заборонять демонстрацію на конкретних вулицях - нічого страшного: Одеса велика. Ми не здамося. Однозначно - фестивалю бути!»,  – заявила одна з організаторів фестивалю« Одеса Прайд 2015» Аліна Рахуба.

Учасники маршу планували пройти вулицями Пушкінська, Маріїнська і проспектом Шевченка. Проте в міліції цей маршрут не погодили.

За словами організаторів, для участі у фестивалі вже зареєструвалося понад 200 осіб, серед яких є іноземці.

Організатори також намагаються домовитися з радикальними силами і ультрас про ненапад.

Такі домовленості, за їх словами, вже досягнуті з низкою проукраїнських організацій - "Самообороною Одеси", "АвтоМайдану" та "Правим сектором". Втім, рядові учасники організацій не приховують свого бажання перешкодити проведенню маршу рівності. А керівник одеського відділення "Правого сектора" Сергій Стерненко заявив: "Бити геїв не будемо, але маршу не буде також". На його думку, захід – провокація.

Категорично проти проведення маршу виступили представники духовенства. РНизка представників різних релігійних конфесій провели прес-конференцію, на якій заявили, що проведення заходу в Одесі є прямим порушенням біблійних заповідей і, безсумнівно, приведе його учасників в геєну вогненну, а суспільство - до подій схожої 2 травня 2014. У зв'язку з цим вони звернулися до Одеської міськради з проханням заборонити проведення маршу.

Нагадаємо, фестиваль, присвячений альтернативним сексуальним культурам , запланований на 14-16 серпня.