• Головна
  • Новини
  • Громадськість, науковці та церковники обговорили, як побороти корупцію...

Громадськість, науковці та церковники обговорили, як побороти корупцію

04.03.2015, 13:02
Громадськість, науковці та церковники обговорили, як побороти корупцію - фото 1
3 березня 2015 року у Києві, в приміщенні Культурно-мистецького центру Національного університету «Києво-Могилянська академія» відбувся науково-практичний семінар на тему: «Етичні цінності та роль громадянського суспільства у протидії корупції».

3 березня 2015 року у Києві, в приміщенні Культурно-мистецького центру Національного університету «Києво-Могилянська академія» відбувся науково-практичний семінар на тему: «Етичні цінності та роль громадянського суспільства у протидії корупції».

корупція.jpg

Науково-практичний семінар, організований Соціальною Академією «Сaritas in Veritate», Комісією УГКЦ Справедливість і Мир, спільно з кафедрою політології НАУКМА, залучив політичних та державних діячів, науковців, студентів, представників громадських і церковних інституцій та представників Transparency International. Серед гостей Конференції були Дейв Хартнетт, колишній постійний секретар з податків HM Revenue and Customs (Великобританія), радник HSBC Holdings plc із протидії фінансовій злочинності, Блаженніший кардинал Любомир (Гузар), Олег Березюк, народний депутат України та інші.

Розпочався семінар із виступу ректора НАУКМА, професора Андрія Малешевича. Звертаючи увагу на проблематиці заходу, доповідач зазначив важливі складові протидії корупції, серед яких, на думку фахівця є професійна журналістика, імплементація міжнародного права в юридичному контексті та практичні формаційні курси державної політики по протидії корупції.

Модератором дискусії був проф. Олександр Дем’янчук, завідуючий кафедри політології  НАУКМА. У своєму вступі, доповідач висвітлив концепцію «Good governance» – доброго управління. Серед багатьох механізмів і процесів систематичного розгляду проблеми, на думку доповідача, принциповим залишається аспект моральності системи управління, яка, в свою чергу, залежить від моральних законів.

Тематикою виступу Дейва Хартнетта була «Як може громадянське суспільство допомогти утвердженню ефективності у антикорупційних зусиллях?» У контексті свого виступу п. Харнет звернув увагу учасників на представлення принципів щодо розвитку бізнесу  у суспільстві та необхідні складові при цьому у світлі проблеми корупції.

Народний депутат України Олег Березюк, в свою чергу, представив тему «Корупція — головна загроза розвитку нашого суспільства». Згадавши історичні моменти політичних процесів в Україні, доповідач наголосив на великому значенні особистої та спільної відповідальності, на поняттях гідності, ідеальності, самодостатності людини. Депутат зазначив, що серед різних проблем у суспільстві, сьогодні в Україні відбувається і позитивні зрушення, зокрема, творення публічного управління.

корупція_2.jpg

Кардинал Любомир (Гузар), виступаючи про «Християнські цінності у подоланні корупції», зосередився на способі протидії та подоланні корупції, як на процесі «лікування від застарілої хвороби». Часто, на думку Блаженнішого Любомира, «спосіб боротьби з корупцією зводиться до спроби налякати злодія». Спосіб подолання і перемоги є можливий, проте вимагає багато праці, зусиль, сумлінності. Доповідач згадав твір митрополита Андрея Шептицького «Як будувати рідну хату», в якому автор дає корисні поради, зокрема «будувати», що є процесом із чітким планом дій, баченням перспективи і внутрішнім позитивним наповненням.

В рамках семінару відбувся Круглий Стіл на тему «Роль і місце організацій громадянського суспільства у протидії корупції». Торкаючи практичних методів та способів протидії корупції і хабарництву в суспільстві, учасники зустрічі підкреслили важливість зосередження уваги на чітких і практичних кроках, визначення певної програми дій, спільних ініціатив, об′єднанні зусиль. Лише в такий спосіб можливі зміни і можливі результати.