• Головна
  • Новини
  • Перший в Україні пам'ятник Героям Небесної Сотні освятили у Миколаєві...

Перший в Україні пам'ятник Героям Небесної Сотні освятили у Миколаєві

23.02.2015, 11:16
Перший в Україні пам'ятник Героям Небесної Сотні освятили у Миколаєві - фото 1
Скульптура створена у Львові на замовлення миколаївської громади. Автори - львівські митці: скульптор Володимир Цісик і художник Сергій Іванов.

У пам'ять про Героїв Небесної Сотні та воїнів, загиблих за незалежність України, у Миколаєві спорудили скульптурний монумент. Урочисте відкриття й освячення пам'ятника відбулося під час поминальних заходів 20 лютого. Символічним є встановлення пам'ятника у сквері імені Ради Європи.

Скульптура створена у Львові на замовлення миколаївської громади. Автори - львівські митці: скульптор Володимир Цісик і художник Сергій Іванов.

Памятник_2.jpg

Чотириметрова бронзова скульптура нагадує змах ангельських крил. На верхніх краях крил розміщені  голуби, готові здійнятися у височінь, - символи чистих, невинних душ. На зовнішніх поверхнях ангельських крил зображено два сюжети: на правому крилі - сцена перемоги дракона архангелом Михаїлом, на лівому - душі дівчини і хлопця, що піднімаються з полум'я до небесного вінця. До монументу ведуть сім сходинок гранітного постаменту - символ сходження до Царства Небесного. За словами авторів, пам'ятник символізує воскресіння, боротьбу та мир.

Памятник_1.jpg

Поза офіційними заходами біля монументу також велелюдно. Примітно, що приходять вшанувати пам'ять загиблих  представники різних соціальних верств, люди різного віку. Багато молодих сімей з маленькими дітьми, молоді, подружніх пар у зрілому та літньому віці. У багатьох мимоволі на очі  навертаються сльози. Віруючі сприймають пам'ятник як святиню, роблять хресне знамення і вклоняються, запалюють свічки та лампадки. 

22 лютого біля пам'ятника Героям Небесної Сотні завершився Марш миру та гідності. Митрополит Володимир, архієрей Миколаївський і Богоявленський відслужив молебен за мир в Україні та  за всіма її полеглими захисниками. Народне бачення жертовного подвигу Небесної Сотні висловила у власному вірші миколаївська поетеса Ірина Бабіч:

Полетіли в небо як у вирій

Душеньки дівчат і хлопців тих.

Їм сказав Господь в розмові щирій:

"Я приймаю вас до лав святих"....