• Головна
  • Новини
  • СБУ зацікавилася продажем церковних посад для ухилення від мобілізації...

СБУ зацікавилася продажем церковних посад для ухилення від мобілізації

29.01.2015, 10:32
СБУ зацікавилася продажем церковних посад для ухилення від мобілізації - фото 1
Деякі українці намагаються ухилитись від мобілізації, отримавши статус священика однієї з нетрадиційних релігійних організацій. Про це повідомляє Радіо Свобода.

C9A0C39D-.jpgДеякі українці намагаються ухилитись від мобілізації, отримавши статус священика однієї з нетрадиційних релігійних організацій. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Один з офіцер по роботі із особовим складом Дмитро Лиховій розповів, що до нього потрапив лист, у якому мобілізований відмовляється йти на фронт, мотивуючи тим, що він є священнослужителем Слов’яно-Ведичного храму Спадщини предків. Інцидент стався у Києві.

«Поки що я бачив тільки один такий. Його переслали з одного з районних військкоматів до міського військкомату. Їх може бути більше. Мабуть, просто не пересилають, чи відповідають на місці. Наскільки я знаю, існує перелік релігійних конфесій, священики яких не підпадають під мобілізацію. Звичайно, що кумедні вигадані релігійні організації типу храму спадщини предків до цього переліку не входять», – наголосив старший лейтенант.

Рекламу релігійного ухилення розповсюджують у коментарях до новин про мобілізацію, при цьому, за словами Лиховія, ці послуги вже зацікавили Службу безпеки України. Як розповіли Радіо Свобода, у храмі спадщини ухилитися від мобілізації нібито дуже просто.

«Подивіться на нашому сайті Слов’яно-Ведичного храму спадщини предків. Це робиться практично моментально. Коли ви робите внесок в розмірі 3 тисяч гривень на рахунок, який є у нас на сайті, якщо в вас є вища освіта, ми того ж дня реєструємо вас як священнослужителя», – розповів голова релігійної громади Юрій Петров.

Цей метод здається комічним, але у деяких регіонах із мобілізацією дійсно виникли подібні труднощі. Так радник президента Юрій Бірюков повідомив у своєму «Фейсбуці», що 19 відсотків військовозобов’язаних Волинської області відмовилися йти до армії через релігійні мотиви.