• Головна
  • Новини
  • У Києві при Андріївській церкві відкрилась виставка речей загиблих в АТО...

У Києві при Андріївській церкві відкрилась виставка речей загиблих в АТО

15.10.2014, 09:52
У Києві при Андріївській церкві відкрилась виставка речей загиблих в АТО - фото 1
Виставка буде продовжувати поповнюватись новими експонатами. Вона діятиме ще місяць, до 14 листопада, в приміщенні виставкового залу Андріївської церкви (вул.. Андріївський узвіз, 23). Вхід безкоштовний.

exklusiv.gifВ Києві при Андріївській церкві вчора, 14 жовтня, на честь свята Покрови відкрилась виставка «Пам’яті загиблих бійців неоголошеної війни”. Протягом місяця там демонструватимуться особисті речі загиблих захисників, уламки техніки та зброї, фотографії з місць бойових дій та речі, що підтверджують участь російської армії.

виставка_1.jpg

Організаторами виступили Національний військово-історичний музей України, Відділ соціального служіння УПЦ Київського Патріархату та волонтерські групи, які повернулись з АТО. Речі були привезені зі Сходу під час експедиції активістів, які займались ексгумацією тіл загиблих бійців під наглядом бойовиків.

виставка_2.jpg«Це історія, хоча вона не дуже приємна, тому що все те, що ми бачимо, нагадує про наших загиблих військових. Але потрібно такі виставки робити, тому що малий відсоток людей бере участь у війні, яка йде на Сході. Коли безпосередньо дивитись на ці речі, то можна усвідомити, що доводиться переживати людям. Що відчували ті люди перед своєю смертю, про що думали. Це повинно кожного з нас спонукати до того, щоб в майбутньому ми не робили тих помилок, які робили протягом 20 років незалежності. Ми не цінували дарунку від Бога та не були патріотами, ставились до цього легковажно. Але тепер все змінилось», - поділився архиєпископ Агапіт.

Відкриття виставки розпочалось зі спільної молитви на честь пам’яті всіх загиблих бійців. Хор семінаристів УПЦ Київського Патріархату виконав пісню “Пливе кача по Тисині», розчуливши як гостей свята, так і простих перехожих. Участь у заході взяв міністр культури Євген Нищук, який доклав лампадку до загальної алеї під портретами загиблих військових.

виставка_3.jpg

виставка_4.jpgСеред учасників виставки були і капелани, які повернулись з АТО на короткий термін та згодом знов рушають у найгарячіші точки. Це були представники різних конфесій, серед них і протестантські пастори від Союзу церков євангельських християн.

«Для мене найважче було в перші дні стати друзями тим людям, бо поки ми з ними не подружимось – дуже важко проповідувати. Це звичайне спілкування, ми готували їсти, допомагали, їздили на чергування, заступали на блокпости, входили в їхній ритм життя», - розповідає капелан Мар’ян Михайлишин.

Інший пастор, Ігор Шулік, додав, що люди на передній лінії фронту відрізняються від звичної пастви і по-іншому готові сприймати слова священика.

«Ніякої специфіки проповіді нема, тільки те, що люди на лінії фронту більш відкриті до неї. Бо вони розуміють в чому полягає життя і смерть, для них якість життя стала іншою. В них дуже змінюється мислення в бік того, що є мінливі моменти, а є вічні цінності. І вони розуміють, що сьогодні вони живі, а через хвилину їх може не стати. І це дуже відкриває серця людей до сприйняття Слова Божого», - підкреслив він.

Співорганізатор виставки, о. Сергій Дмитрієв від Відділу соціального служіння УПЦ КП знайшов серед експонатів Євангеліє, яке було закладене на одній зі сторінок: «Закладка була на тому моменті, коли учні Ісуса знаходились у човні і почалась буря. Вони дуже злякались, але в той момент їм явився Христос, сказавши «не бійтесь, це я». Можливо, це були останні слова, які загиблий герой встиг прочитати. І для мене символічно, що вони мали надію і розуміли, що Спаситель завжди з ними».

виставка_5.jpg

Виставка буде продовжувати поповнюватись новими експонатами. Вона діятиме ще місяць, до 14 листопада, в приміщенні виставкового залу Андріївської церкви (вул.. Андріївський узвіз, 23). Вхід безкоштовний.