• Головна
  • Новини
  • Мусульмани Євпаторії заявили про захоплення мечеті "Хан-Джамі"...

Мусульмани Євпаторії заявили про захоплення мечеті "Хан-Джамі"

04.09.2014, 10:28
Мусульмани Євпаторії заявили про захоплення мечеті "Хан-Джамі" - фото 1
Релігійна громада "Хан-Джамі", що діє у мечеті Джума-Джамі в Євпаторії, піддалася рейдерському захопленню. З такою заявою виступила група євпаторійських мусульман.

2014-09.-f.jpgРелігійна громада "Хан-Джамі", що діє у мечеті Джума-Джамі в Євпаторії, піддалася рейдерському захопленню. З такою заявою виступила група євпаторійських мусульман. За їхніми словами, новоявлені члени громади вже встигли привласнити собі всі грошові кошти, що зберігалися в сейфі мечеті, повідомляє "15 минут".

"Переворот" в "Хан-Джамі" стався близько місяць тому. Тоді імам мечеті Ельмар Абдулганіев ініціював проведення зборів. На ньому передбачалося обрати нових членів релігійної громади, однак багато хто про збори навіть не здогадувалися.

"Імам почав з того, що існує необхідність створити нову релігійну громаду, - розповів голова релігійної громади" Хан-Джамі "Риза Абхаіров. - Я сидів поруч з ним, кажу йому:" Ельмар, ми ж це ніде не обговорювали, ти нам не говорив , що хочеш обрати нову релігійну громаду. Про це не знають ні члени громади, ні рада. Я сказав: так не має бути".

Однак, за словами Абхаірова, імам наполіг на своєму, і всі присутні на зборах приступили до голосування. Без заслуховування звіту діючих членів релігійної громади їх відсторонили, а замість них вибрали 12 нових. При цьому серед новообраних членів "Хан-Джамі" виявилися, в основному, представники течії хабашитів, яке Духовне управління мусульман Криму (ДУМК) раніше називало сектою.

Колишні члени релігійної громади звинувачують нових у привласненні грошових коштів, які зберігалися в сейфі мечеті - там були як рублі, так і іноземна валюта. Після обрання нового складу "Хан-Джамі" сейф зламали. У ньому зберігалися чималі кошти: 191000 рублів, близько 8 тисяч доларів США, 500 турецьких лір і 45 євро.

"На що витрачають заощадження нашої громади ми не знаємо", - нарікає скарбник релігійної громади Нарім Аширов.

Коментуючи ситуацію журналістам телеканалу ATR, імам мечеті Хан-Джамі Ельмар Абдулганіев заявив, що колишніх членів громади виключили через їх ... поважний вік, оскільки вони нібито вже недієздатні. Замість них, за словами імама, до складу громади увійшли молоді, прогресивні та освічені люди.

При цьому всі звинувачення з приводу незаконності виборів священнослужитель вважає необгрунтованими. А грошові кошти з сейфу, за словами імама, довелося вилучити, оскільки колишній скарбник відмовився їх видати новим членам громади.

Абдулганіев визнав, що після оновлення її складу громада відмовилася підкорятися Духовному управлінню мусульман Криму і вирішила перейти в підпорядкування новоствореному "Таврійському Муфтіяту". Нагадаємо, цю структуру очолює Руслан Саітваліев, який до цього був заступником голови Духовного центру мусульман Криму (ДЦМК). Члени цієї організації ніколи не приховували своєї прихильності до "хабашизму".

Духовне управління мусульман Криму не збирається миритися з "переворотом" в громаді "Хан-Джамі". Там заявили, що мечеть і все майно перебуває на балансі ДУМК, і будь-які переходи без згоди Духовного управління мусульман Криму неможливі. Зараз ДУМК готує скарги в наглядові органи.