• Головна
  • Новини
  • У Луганську протестантський храм став бомбосховищем для людей різних віросповідань...

У Луганську протестантський храм став бомбосховищем для людей різних віросповідань

30.07.2014, 10:41
У Луганську протестантський храм став бомбосховищем для людей різних віросповідань - фото 1
Укриття, розраховане на 300 чоловік, знаходиться під церквою євангельських християн в Луганську. Тут рятуються люди різних віросповідань, люди похилого віку і діти.

Луганськ.jpgУкриття, розраховане на 300 чоловік, знаходиться під церквою євангельських християн в Луганську. Тут рятуються люди різних віросповідань, люди похилого віку і діти, повідомляє «Релігія в Україні» з посиланням на репортаж луганської «Реальної газети».

«Ми порадилися з нашими прихожанами, і багато турбуються: після появи журналістів, особливо російських ЗМІ, часто починається бомбування. Це багато хто помітив, - пояснює причину тривоги Сергій Доля, перший служитель церкви «Еммануїл» на вул. Новосьолова, до якого прийшов журналіст «Реальної газети».

У 1950-60-ті роки велике промислове місто обладнало для людей мережу бомбосховищ. Тепер ця інфраструктура занепала, причому валитися вона почала ще за розвалу СРСР. Мабуть, ніхто не вірив всерйоз, що такі укриття можуть знадобитися. 23 мирних роки Україну розслабили ще більше.

Одна з кімнат у церковному бомбосховище – дитяча. Ляльки, машинки, м'які іграшки, списаний нерівним дитячим почерком блокнот, розмальовки, олівці. На лежаку – постіль і подушка з Міккі Маусом, сумка з речами, поверх якої – дитяча кофтинка ...

У притулку є спальні місця, туалет, умивальник, запас води у бутлях, неновий холодильник, електрогенератор з запасом палива. Є й свічки, і аптечка з необхідними медикаментами, і навіть підлога з підігрівом.

"Ми почали приводити в порядок цей підвал кілька років тому без певної мети, – каже перший служитель церкви. –Але пару місяців тому, коли обстановка стала загострюватися, форсували роботи. Не всі встигли закінчити, але люди, сподіваюся, на нас не ображаються" .

Ті, хто шукає укриття, недоліку не бачать. Навколо – кілька дев'ятиповерхівок, десяток п'ятиповерхових хрущовок, дво-триповерхові сталінки. Притулок знаходиться метрах в 200 від заводу, з території якого постійно ведуть мінометний та артилерійський вогонь бойовики ЛНР. Відповідні удари завдаються теж регулярно, так що частина людей вважає за краще взагалі не залишати укриття.