• Головна
  • Новини
  • Пісенька про Путіна перетворює активіста революції на банального зросійщеного хама, - архиєпископ Ігор (Ісченко)...

Пісенька про Путіна перетворює активіста революції на банального зросійщеного хама, - архиєпископ Ігор (Ісченко)

25.06.2014, 12:57
Пісенька про Путіна перетворює активіста революції на банального зросійщеного хама, - архиєпископ Ігор (Ісченко) - фото 1
Архиєпископ Харківський і Полтавський Ігор (Ісіченко) вважає, що пісеньку «Путін… ла-ла-ла-ла» не варто сприймати як якусь дотепну витівку. Бо, лихослів’я, каже він, є мовою творчо безсилих людей і розквітає там, де бракує пошани до людської гідности.

Isichenko.jpgАрхиєпископ Харківський і Полтавський Ігор (Ісіченко) вважає, що пісеньку «Путін… ла-ла-ла-ла» не варто сприймати як якусь дотепну витівку. Бо, лихослів’я, каже він, є мовою творчо безсилих людей і розквітає там, де бракує пошани до людської гідности.

Про це архиєпископ написав у своєму блозі «Таємна зброя Путіна».

«Київський Майдан жив словом молитви. Це творило ту унікальну атмосферу взаємної пошани, дружньої солідарности, яка дозволила говорити про початок в Україні революції гідности. Та ось замість величного Майдану прокотилася хвиля його наслідувань. І раптом замість слів молитви залунали над цими міні-майданами профанні пісеньки про Путіна. Вони, може, виглядали доречно в середовищі харківських ультрас, але, підхоплені екзальтованим натовпом, принесли в цей натовп цілком ворожі революції гідності деструктивні риси», - пише єрарх.

Архиєпископ зазначає, що лихослів’я знаходить благодатний грунт у суспільстві, де права людини нічого не варті.

«Лихослів’я розквітає там, де бракує пошани до людської гідности. Московська держава за свою багатовікову історію практично не знала іншої системи правління, ніж авторитарна. Брутальне нехтування правами особистости, виклична зневага до інших, самоствердження коштом приниження випереджених у життєвій гонитві – все це стимулювало й стимулює демонстративне вживання матірної лексики», - стведжує автор.

За його словами, лихослів’я також є символом войовничого антиінтелектуалізму та демонічною альтернативою молитви.

«Недарма від осіб, над якими здійснюється чин екзорцизму (вигнання диявола), можна почути ненормативну лексику: екзорцисти вважають, що це промовляють біси, що вселилися в людину. В деяких поганських культах звернення до темних духовних сил передбачає вживання нецензурних висловів. Дуже виразний приклад цього дають вірування шахтарів Донбасу в «доброго Шубіна», який нібито з’являється під землею перед нещасними випадками. Коли в шахті Шубін дає себе знати гуркотом лави або шарудінням, вважають шахтарі, треба голосно вимовити матірне слово – і задоволений дух заспокоїться», - пише владика Ігор.

«Мат – мова безсилих і творчо безплідних. Мова рабів. Може, образливе слово на адресу російського аґресора здається комусь дотепною витівкою? Але насправді воно вводить натовп у сферу російської ж тоталітарної субкультури і є знаком капітуляції, знаком відмови від пошуку реальної духовної альтернативи антигуманній цивілізації «тріумфуючого хама», улюбленою мовою якого і є мат. Російський мат як таємна зброя Путіна, здатна перетворити активіста революції на банального зросійщеного хама», - наголошує архиєпископ Харківський і Полтавський Ігор (Ісіченко) .