• Головна
  • Новини
  • Спекуляції на темі антисемітизму організували не українці, – релігієзнавець...

Спекуляції на темі антисемітизму організували не українці, – релігієзнавець

10.02.2014, 10:07
Спекуляції на темі антисемітизму організували не українці,  – релігієзнавець - фото 1
Такими роздумами про технології впливу на громадську свідомість поділилась професор релігієзнавства Людмила Филипович.

Людмила_Филипович.jpgexklusiv.gifСпекуляції на темі антисемітизму, які лунали особливо часто в бік Майдану, є просто провокацією, організованою не знизу, а згідно з певним планом. Такими роздумами про технології впливу на громадську свідомість поділилась професор релігієзнавства Людмила Филипович.

«Ця провокація – не ініціатива знизу, вона входила в певний план. Недружня сторона Майдану, як легко помітити, постійно займається нескінченними провокаціями. Українець, як це не прикро сказати, все ж трохи лінивий. Для подібної спекуляції треба зібратись, запланувати це, піти, вловити єврея, побити його – українець так не мислить. Так мислять люди, які цьому навчені», – переконана релігієзнавець.

За її словами, навіть цей план з декількома провокаціями не можна назвати успішним, тому що самі люди сприйняли події критично, а також моментально з’явились заяви з обох сторін про те, що це все чітко організовані спекуляції. Л.Филипович підкреслює, що метою таких дій могло стати сіяння страху, що частково все ж мало успіх, оскільки євреї мусять бути обережнішими сьогодні.

«Це дуже давня тема і ви знаєте, що стосунки між українським та єврейським народом на території країни, яка входила до складу різних держав, були дуже непростими. Щось закладено навіть на рівні архетипу. Але хочу сказати, що українці дуже успішно борються з негативним  стереотипами. Тому що всі притомні українці розуміють, що з цим народом треба дружити. У євреїв є ті речі, що відсутні у представників інших національностей», – додає експерт.

Людмила Филипович окремо сформулювала для себе переваги свідомості єврейського народу, головною з яких вміння вчитись всьому та завжди, не боятись нових систем мислення та життя.

«На Майдані стоять люди, які думають про свою гідність, яка не дозволяє насильницьких дій проти іншої людини. Тому ця акція не отримала того ефекту, на який сподівались організатори», – переконана вона.

Нагадаємо, що у січні, за один тиждень, стались одразу два спланованих напади на представників єврейського народу. Однак віце-президент Всесвітнього єврейського конгресу та голова Асоціації єврейських організацій і громад (Ваад) України Йосиф Зісельс заявив, що Майдан ніяк не причетний до цього насилля, а замовником подібних вчинків є влада.

У відповідь на це громада Майдану зголосилась взяти під охорону всі синагоги столиці, аби гарантувати їхнім відвідувачам безпеку від майбутніх подібних акцій.