• Головна
  • Новини
  • Азаров доручив розібратися з переїздом з території Лаври лікарні для хворих на СНІД...

Азаров доручив розібратися з переїздом з території Лаври лікарні для хворих на СНІД

09.10.2013, 12:55
Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив негайно забезпечити належні умови для надання медичної допомоги хворим на ВІЛ/СНІД та відреагувати на звернення пацієнтів клініки Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л.Громашевського.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив негайно забезпечити належні умови для надання медичної допомоги хворим на ВІЛ/СНІД та відреагувати на звернення пацієнтів клініки Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л.Громашевського.

Про це повідомляє ZN. UA.

Він також доручив міністру охорони здоров'я Раїсі Богатирьовій особисто проконтролювати забезпечення стаціонарної медичної допомоги хворим на ВІЛ/СНІД, а керівникам Мінагрополітики та КМДА забезпечити оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку для розміщення клініки Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л. Громашевського за адресою: вул. Амосова, 5, у Києві.

Про результати виконання доручення уряд має бути поінформований до 28 жовтня. Координацію та контроль за виконанням завдань буде здійснювати віце-прем'єр Костянтин Грищенко.

Як відомо, близько 100 активістів провели у вівторок акцію під стінами Кабінету міністрів - ВІЛ-інфіковані пацієнти клініки Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л.Громашевського закликали прем'єр-міністра Азарова втрутитися у скандал навколо переїзду лікарні.

Голова координаційної ради Всеукраїнської мережі людей що живуть з ВІЛ (ЛЖВ Володимир Жовтяк під час акції повідомив, що юридично за вул.Лаврською, де раніше розташовувалася клініка, стаціонару немає, але фактично частина пацієнтів продовжує залишатися там. Лікування вони не отримують. За словами представника ЛЖВ, там чергують медсестри, які наразі не отримують за це заробітну плату.

"Ми хочемо, щоб лікарня функціонувала. Ми хочемо, щоб до тих пір, поки не буде добудовано нове приміщення на Амосова... пацієнти отримували стаціонарне лікування в тій будівлі, що знаходиться на вулиці Лаврській. Там є всі умови, щоб хворі отримували там допомогу", - пояснив він вимоги учасників акції.

Раніше в пацієнтській організації ЮКАБ заявляли, що клініка Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім.Л.Громашевского вже приймає поліклінічних пацієнтів в нових корпусах на вул.Амосова, 5 у Києві, офіційне відкриття чекали до 10 вересня. Крім того, повідомлялося, що медперсонал клініки та пацієнтської організації висловлювали побоювання у зв'язку з поспішним переїздом лікарні.

Як інформувала РІСУ, Клініка Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л.Громашевського розташована у Києві за адресою: вул. Івана Мазепи (попередні назви - вул. Нікольська, вул. Січневого Повстання) № 23, у будівлі, спорудженій у 1911 році за кошти киян як міська лікарня. З 1918 року ця лікарня почала функціонувати як міська інфекційна лікарня, з 1948 року у цьому будинку було розміщено Інститут інфекційних хвороб АМН України з потужним клінічним підрозділом. Організатором та першим директором Інституту був видатний вчений зі світовим ім’ям, засновник фундаментальної епідеміології та інфекціоніст, професор Лев Громашевський.

14 червня Кабмін зарахував клініку Інституту Громашевського до «суб'єктів господарювання», які підлягають до 16 липня виселенню з території Історико-культурного заповідника Києво-Печерська Лавра. Хоча згадане приміщення клініки не належить до структури монастиря та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника й не перебуває на їх території, а лише примикає до зовнішньої сторони стіни Києво-Печерської Лаври.

Клініку збиралися остаточно виселити ще в липні. Повідомлялося, що з неї вже вивозять обладнання.

Проте 11 липня між Церквою, державою та ВІЛ-інфікованими пацієнтами було підписано меморандум, згідно з яким пацієнтів клініки, в якій лікують хворих на ВІЛ/СНІД, не виселятимуть, поки нове приміщення лікарні не буде готове.

У ньому, зокрема, було сказано, що приміщення Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського буде недоторканим, поки повністю не відремонтують будинок по вулиці Амосова, куди має переїхати клініка для пацієнтів ВІЛ/СНІД.