• Головна
  • Новини
  • На 6 Екуменічному Соціальному Тижні у Львові обговорили наслідки жіночої міграції...

На 6 Екуменічному Соціальному Тижні у Львові обговорили наслідки жіночої міграції

04.10.2013, 09:51
Йшлося і про проблеми дітей у сім’ях емігрантів.

Питання та наслідки жіночої трудової міграції у рамках 6 Екуменічного Соціального Тижня 3 жовтня обговорювали під час панельної дискусії спеціалісти різних галузей.

Доповідачами дискусії були: проф. Гельма Лутц, Франкфуртський університет імені Йогана Вольфганга Гьоте; Світлана Одинець, молодша наукова співробітниця Інституту народознавства Національної академії наук України, керівник проектів Комісії УГКЦ у справах мігрантів, редактор міграційного порталу «Навігатор»; Марта Чумало, ГО «Західноукраїнський центр «Жіночі перспективи»» та ін.

На проблемі дітей у сім’ях емігрантів, наголосила Вікторія Володько, кандидат соціологічних наук. Метою доповіді був аналіз способів репрезентації проблем дітей трудових мігрантів у вибраних вітчизняних наукових та медійних текстах, активне публічне та наукове обговорення яких розпочалося декілька років тому. Також вона звернула увагу на невідповідність вживання в даному випадку терміну «соціальні сироти», адже діти мігранток все ж таки не залишаються без опіки, а виховуються іншими родичами жіночої статі.Катерина Левченко, правозахисник, президент міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда Україна», в свою чергу наголосила на проблемних питаннях отримання статусу особи постраждалої від торгівлі людьми. «Страждають жінки – страждає суспільство», - провідна цитата даної доповіді. Доповідачі звертали увагу й на внутрішню міграцію, так – третє місце трудового переселення жінок – інші області України.

Після доповідей безпосередньо розпочалася активна дискусія, участь в якій взяли Ярина Хомцій з організації «Запорука», Валентина Щербань, акторка театру імені Марії Заньковецької та багато інших. Серед висновкових думок пролунала одна векторизуюча – до Росії мігрують переважно чоловіки, жінки ж – до Європи.

Модератор дискусії Світлана Одинець теж представила своє дослідження, яке стосувалося жінок-емігранток в Італії. Подавалася проблема невідповідності офіційної статистики реальним фактам. Порівнювалася короткострокова та довгострокова міграція, їх наслідки.

Довідка: Гельма Лутц є членом європейської програми з досліджень при Міжнародному центрі Вудро Вільсона для науковців у Вашингтоні, округ Колумбія. Вона також очолює кафедру гендерних досліджень Університету Гете у Франкфурті, Німеччина.

Її дослідження спрямовані на питання, що стосуються статі й міграції. В даний час вона працює над книгою по догляду за міграцією в Європі ("The Care Curtain of Europe. A Revision of the Global Care Chain Concept").

Гельма Лутц захистила кандидатську дисертацію з Департаменту соціальних наук в Університеті Амстердама. Вона проводила аспірантські роботи в сфері освіти та соціології в Університеті Мюнстера, у Німеччині.

Як РІСУ повідомляла, VI Екуменічний соціальний тиждень (ЕСТ) відбувається з 1 по 5 жовтня у стінах Католицького університету. Ініціатором та організатором тижня виступає Інститут екуменічних студій (УКУ). Тема ЕСТ – «Відмінності і повага». Під час 6-го ЕСТ для працівників соціальної сфери проведений майстер-клас «Балінтовська група». У рамках ЕСТ відбуваються візити в соціальні організації, зокрема у майстерню спільноти «Лярш-Ковчег» та Центр інтегральної опіки для жінок у кризових ситуаціях. У молодіжний день проводиться сесія «Міжнародна молодіжна співпраця у сфері неформальної освіти». Молодь має можливість зустрітися у дусі Тезе. А в останній день ЕСТ заплановано виставку-ярмарок соціальних організацій.