• Головна
  • Новини
  • Лутковська обіцяє розібратися, куди відселяють хворих з Лаври...

Лутковська обіцяє розібратися, куди відселяють хворих з Лаври

02.08.2013, 10:45
Лутковська обіцяє розібратися, куди відселяють хворих з Лаври - фото 1
Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська заявляє, що буде з’ясовувати ситуацію довкола виселення клініки Інституту Громашевського із приміщення поблизу Києво-Печерської лаври.

jhhkkk.jpgУповноважений з прав людини Валерія Лутковська заявляє, що буде з’ясовувати ситуацію довкола виселення клініки Інституту Громашевського із приміщення поблизу Києво-Печерської лаври.

Про це омбудсмен заявила в ефірі Радіо Свобода, повідомляє Українська правда.

"Я отримала звернення стосовно цієї ситуації тільки сьогодні зранку. Будемо звичайно з’ясовувати, але виходячи з того, що я чую з цитати, є наказ Академії медичних наук, який відповідним чином виконується, тобто треба просто подивитися на цей наказ, подивитися яким чином будуть облаштовані хворі, які потребували допомоги саме цієї клініки. Чи забезпечено їх права і так далі, будемо розбиратися", – сказала Лутковська.

За словами омбудсмена, пацієнтів можуть виселяти в терміновому порядку, "але їх мають виселяти кудись".

"Їх же не викидають просто на вулицю. Якщо виписують, то знову таки, давайте будемо говорити про те, що кожен лікар, який приймає рішення про виписку пацієнта, він розуміє наслідки своєї діяльності", - сказала вона.

"І, відповідно, він розуміє, що в разі, якщо він абсолютно хвору людину, яка дійсно потребує медичної допомоги, яка може надаватись тільки в умовах стаціонару, виписує на вулицю, то він практично вчиняє кримінальний злочин. Відповідно, я думаю, що цього лікарі не роблять", – зауважила омбудсмен.

За її словами, треба з’ясовувати, куди конкретно перевозиться обладнання, куди переселяють пацієнтів, яким чином вирішується їхня доля.

"І далі вже будемо приймати рішення стосовно того, чи втручатися нам в цю ситуацію чи ні", – наголосила Лутковська.

Як відомо, раніше повідомлялось про закриття клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб, що розташована біля Києво-Печерської Лаври. У ній лікуються пацієнти з діагнозом ВІЛ/СНІД та вірусними гепатитами.

13 березня 2013 року бюро президії Нацакадемії медичних наук постановило "упродовж двох тижнів виписати та у подальшому не проводити госпіталізацію хворих у відділення вірусних гепатитів та нейроінфекцій клініки Інституту, а за необхідності – перевести хворих до закладів охорони здоров`я Києва".

Але вже 23 березня Національна академія медичних наук України скасувала своє рішення про припинення госпіталізації до клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб.