• Головна
  • Новини
  • Релігійні громади об’єднують зусилля у протидії епідемії туберкульозу...

Релігійні громади об’єднують зусилля у протидії епідемії туберкульозу

19.06.2013, 11:27
Релігійні громади об’єднують зусилля у протидії епідемії туберкульозу - фото 1
Представники 45 релігійних громад різних конфесій зібрались на конференції «Роль та внесок релігійних громад у боротьбу з епідемією туберкульозу в Україні».

Туб-1.jpgw.jpgПредставники 45 релігійних громад різних конфесій зібрались на конференції «Роль та внесок релігійних громад у боротьбу з епідемією туберкульозу в Україні».

Захід відбувся 11 червня 2013 року за ініціативи Комісії з питань соціального служіння Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій та за підтримки Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» в рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», повідомляє Інститут релігійної свободи.

Метою конференції було формування єдиного бачення та розуміння представників церков і релігійних організацій щодо соціальної мобілізації місцевих релігійних громад для протидії епідемії туберкульозу. 

Результатом заходу стало вироблення проекту Резолюції Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з протидії туберкульозу в Україні та детальних рекомендацій представникам релігійних громад щодо їхньої участі в протидії епідемії туберкульозу.

Учасники конференції актуалізували свої знання про туберкульоз (симптоми, шляхи передачі, лікування), дізнались про заходи Загальнодержавної програми для протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки. 

Священики у свою чергу поділились досвідом кращих прикладів соціальної мобілізації місцевих релігійних громад, обговорили методи практичної допомоги хворим на туберкульоз, які вже втілюються в Україні, а також виробили спільну позицію церков та релігійних організацій України щодо протидії туберкульозу зусиллями місцевих релігійних громад.

Туберкульоз.jpgw.jpg

Під час конференції голова Держслужби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Тетяна Александріна зазначила: “Подолання епідемії туберкульозу потребує злагодженого міжсекторального підходу, де одну з ключових ролей відіграють громадські організації, об’єднання, а також релігійні громади, які здатні донести до населення життєво важливу, а головне правильну з медичної точки зору інформацію. Слід використовувати також унікальну можливість релігійних громад залучати населення, яке проживає у віддалених місцевостях, до ранньої діагностики туберкульозу та сприяти вчасному виявленню хвороби”.

Виконавчий секретар Комісії ВРЦіРО з питань соціального служіння та член Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Роман Савченко наголосив на тому, що церква має виконувати соціальну роботу у суспільстві, адже туберкульоз – це соціальна проблема. “Священикам потрібно отримувати нову інформацію, дізнаватись про нові підходи у подоланні туберкульозу, ділитися один з одним практичним досвідом”, – підсумував він.  

Керівник Відділу соціальних питань УГКЦ о. Андрій Нагірняк закликав присутніх здійснювати заходи з протидії туберкульозу як на особистісному рівні, коли відбувається безпосереднє спілкування з хворими або їхніми родичами, так і на рівні місцевих громад у співпраці з місцевими органами влади, а також на рівні формування державної політики. 

“Ми як представники релігійних спільнот і організацій маємо можливість на різних рівнях діяти і здійснювати своє служіння. І як релігійна спільнота ми є також важливим інститутом громадянського суспільства і маємо займати нашу відповідальну громадянську позицію, щоб моральні й ціннісні засади були враховані у процесі формування та реалізації соціальної політики в нашій державі”, – зазначив священик.