• Головна
  • Новини
  • Роковини аварії на ЧАЕС: молитовно згадують загиблих і вшановують ліквідаторів...

Роковини аварії на ЧАЕС: молитовно згадують загиблих і вшановують ліквідаторів

26.04.2013, 10:43
Роковини аварії на ЧАЕС: молитовно згадують загиблих і вшановують ліквідаторів - фото 1
У 27-мі роковини аварії на Чорнобильській атомній електростанції в Україні вшановують ліквідаторів аварії та згадують її жертв.

slavutych_o.jpgУ 27-мі роковини аварії на Чорнобильській атомній електростанції в Україні вшановують ліквідаторів аварії та поминають її жертв.

У Києві близько першої години ночі відбулося покладання квітів до Меморіального кургану загиблих під час ліквідації аварії. Саме у цей час стався вибух на ЧАЕС у 1986 році.

Вже традиційно близько першої ночі поминальний молебень за загиблим та постраждалими від наслідків аварії на ЧАЕС, а також церемонія запалення свічок за живих та за упокій мертвих відбулися у Храмі Входу Господнього в Єрусалимі. Про це повідомляє ВВС з посиланням на "Інтерфакс".

Поминальна церемонія пройшла також у Славутичі.

Заходи зі вшанування пройдуть також у Чорнобильській зоні відчуження, куди вирушить і Президент України Віктор Янукович.

Аварію на ЧАЕС називають найбільшою та найстрашнішою ядерною катастрофою мирного часу, наслідки якої відчуватимуть чимало поколінь.

Роботу Чорнобильської АЕС припинили в 2000 році. А у 2007 році оголосили про зведення нового сталевого саркофагу над старим укриттям, яке побудували одразу після аварії.

Терміни будівництва нового саркофагу не раз переносили, а бюджет проекту за цей час значно зріс.

Роботи зі зведення арки над зруйнованим енергоблоком розпочали рік тому, в 26-ту річницю аварії на ЧАЕС.

Довкола самої станції існує 30-кілометрова зона відчуження, загальна площа якої становить 240 тисяч гектарів.

Із цієї території у 1986 році було евакуйовано два міста - Прип’ять та Чорнобиль, а також 74 села.

Впродовж усіх років незалежності Україна витрачає на подолання наслідків аварії та соціальних захист постраждалих від 1,8% до 2,5% ВВП.