Українці за те, щоб Церкві повернули майно

24.04.2013, 09:35
Понад 60% опитаних жителів України вважають, що церкві має бути повернуто майно.

Понад 60% опитаних жителів України вважають, що Церкві має бути повернуто майно.

Як передає кореспондент УНІАН, такі дані дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова, було презентовано вчора у Києві під час круглого столу на тему “Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин”.

За даними дослідження, 31% опитаних упевнені, що майно, яке зараз належить державі, має бути повернуто Церкві. 33% вважають, що достатньо повернути лише ті споруди, де відбуваються богослужіння.

Найбільше прихильників повернення Церкві всього майна - на заході України (50%), найменше - у центрі (23%) та на сході (26%).

Водночас 13,8% респондентів вважають, що не слід повертати Церквам майно, яке зараз належить державі.

Не змогли відповісти на це питання 19,4% опитаних.

Під час круглого столу єпископ-помічник Київсько-Житомирської дієцезії Станіслав Широкорадюк зазначив, що сьогодні набагато гіршою є ситуація з повернення Церкві майна, ніж раніше. За його словами, “в умовах дикого капіталізму” майже немає надії на те, що майно буде повернуто релігійним громадам. За його словами, “йде масова приватизація цих будинків, продаж, розпродаж, захоплення, і шансу на те, що майно буде повернуто, вже немає”.

Опитування було проведено 28 лютого - 6 березня. У ньому взяли участь 2010 респондентів у всіх регіонах України. Теоретична похибка вибірки - 2,3%.