• Головна
  • Проекти
  • Греко-католики Тернопілля ініціювали проведення історичної конференції про трагедію Голокосту...

Греко-католики Тернопілля ініціювали проведення історичної конференції про трагедію Голокосту

25.01.2013, 13:41
Греко-католики Тернопілля ініціювали проведення історичної конференції про трагедію Голокосту - фото 1
Через знання про трагедію Голокосту – до повернення історичної пам'яті та людської єдності. Історичну конференцію під такою назвою проведено 24 січня у місті Чорткові Тернопільської області.

Голокост.jpgЧерез  знання про трагедію Голокосту – до повернення історичної пам'яті  та людської єдності. Історичну конференцію під такою назвою проведено 24 січня у місті Чорткові Тернопільської області. Конференцію приурочено до 70-х роковин трагедії галицького єврейства (Голокосту, Катастрофи, Шоа)  у 1941 – 1944 роках та Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.

Ті трагічні події семидесятирічної давнини можна вважати однією з найбільших гуманітарних катастроф, що будь-коли сталися у нашому краї. Належить також визнати, що пам'ять про цю сторінку історії досі належним чином не збережено.

Втрата сотень тисяч людських життів, матеріального культурного спадку - незворотна. Але  хоч би пам'ять про них належить повертати – свідомо, відповідально, крок за кроком. Можна вважати, що значною мірою саме через осмислення нелегкого вантажу пам'яті про Голодомор, сталінські репресії та Голокост лежить шлях утвердження гуманістичних цінностей в українському суспільстві.

Цього дня у великому конференц-залі Єпархіального управління Бучацької єпархії Української Греко-католицької церкви  зібралися дослідники подій Голокосту у південних районах Тернопільської області з Києва, Тернополя, Заліщиків, Борщова, Товстого, Чорткова: історики, краєзнавці, викладачі гуманітарних дисциплін, студенти навчальних закладів краю, журналісти, правозахисники, представники закладів культури, організацій громадського суспільства та духовенства.

З привітальним словом до них звернувся отець Димитрій Григорак, Апостольський Адміністратор Бучацької Єпархії УГКЦ. 

У своїх доповідях виступаючі торкалися серед іншого й питання про роль духовенства у справі порятунку євреїв у роки Голокосту. Зокрема, студентка Чортківського педагогічного училища імені Олександра Барвінського Світлана Дутчак у власному дослідженні «Свідчення очевидців про події Голокосту 1941 – 1944 років у містечку Товстому Тернопільської області» розповіла про отця Антона Навольського, удостоєного почесного звання Праведника народів Світу за порятунок багатьох євреїв.

Як повідомили РІСУ організатори, згадана конференція  не є частиною будь-якого проекту. Її проведення організаційно не підтримувалося та не фінансувалося: органами влади, міжнародними організаціями, благодійними фондами, комерційними структурами та окремим фізичними особами.

Воно стало можливим завдяки саме організаційній підтримці Єпархіального управління Бучацької єпархії УГКЦ, а також громадської організації ЕГО «Зелений Світ» з Чорткова.

Ініціатор конференції – громадська організація „Гельсінська ініціатива-ХХІ”, котра є членом Української Гельсінської спілки з прав людини.

За матеріалами конференції „Гельсінська ініціатива-ХХІ” планує видати збірку наукових доповідей, котру буде передано також і до Музею політичних репресій, який існує у приміщенні Єпархіального управління.