• Головна
  • Новини
  • Нацбанк України випустив першу монету із зображенням синагоги...

Нацбанк України випустив першу монету із зображенням синагоги

28.12.2012, 14:26
Нацбанк України випустив першу монету із зображенням синагоги - фото 1

Національний банк України ввів в обіг пам'ятні монети «Синагога в Жовкві» номіналом 5 і 10 гривень. Монети із зображенням однієї з найбільших синагог у Європі, що зведена більше трьох сотень років тому і є пам'яткою архітектури, історії та культури в місті Жовква в Львівській області, була випущена в серії «Пам'ятки архітектури України».

topfoto001-[[.jpgНаціональний банк України ввів в обіг пам'ятні монети «Синагога в Жовкві» номіналом 5 і 10 гривень. Монети із зображенням однієї з найбільших синагог у Європі,  що зведена більше трьох сотень років тому і є пам'яткою архітектури, історії та культури в місті Жовква в Львівській області, була випущена в серії «Пам'ятки архітектури України». Всього їх було викарбовано 42 000 штук - 7000 десятигривневих і 35 тисяч монет номіналом п'ять гривень, повідомляє сайт Дніпропетровської єврейской громади.

На аверсі монети зображено фрагмент фасаду синагоги в Жовкві, а на реверсі - зображення всієї будівлі на тлі його декоративно-умовного плану. Прикрашає поверхню монети стилізований орнамент, а написи на ній вказують виробника, номінал і назву синагоги.

П'ятигривневі монети з синагогою в Жовкві викарбувані з нейзильберу (сплав міді й цинку, стійкий до корозії, який ще називають «новим сріблом»), а якість карбування визначається як «спеціальний анциркулейтед» - ця технологія застосовується для того, щоб здешевити виробництво монет, але при цьому зберегти їх ринкову вартість. А ось якість карбування нових десятигривневих монет найкраща - вони виготовлені зі срібла 925 проби за технологією «пруф», яка зазвичай застосовується при виготовленні сувенірних монет із коштовних металів.

Діаметр десятигривневих срібних монет становить 38,6 мм, а їх маса - трохи більше 31 грама. Зараз Нацбанк їх продає по 575 гривень. П'ятигривенники з нейзильбергу менші і за розміром, і за масою - їх діаметр рівно 35 мм, а чиста маса - 16,54 грама. Придбати їх можна за ціною двадцять гривень.