• Головна
  • Новини
  • Духовенство та університетська спільнота дискутували про місію Церкви в контексті сучасної екологічної кризи...

Духовенство та університетська спільнота дискутували про місію Церкви в контексті сучасної екологічної кризи

10.11.2012, 13:23
Духовенство та університетська спільнота дискутували про місію Церкви в контексті сучасної екологічної кризи - фото 1

У Житомирському національному агроекологічному університеті (ЖНАЕУ) 8 листопада відбулась відкрита лекція на тему «Місія Церкви в контексті сучасної екологічної кризи». В заході, якій був проведений Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ з питань екології, за організаційної підтримки місцевого пароха о. ліц. Ігора Грищенка, взяли участь студенти та викладачі екологічного факультету.

екологія.jpgУ Житомирському національному агроекологічному університеті (ЖНАЕУ) 8 листопада відбулась відкрита лекція на тему «Місія Церкви в контексті сучасної екологічної кризи».  В заході, якій був проведений Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ з питань екології, за організаційної підтримки місцевого пароха о. ліц. Ігора Грищенка, взяли участь студенти та викладачі екологічного факультету.

Проф. д-р Володимир Шеремета, керівник Екологічного Бюро УГКЦ, насамперед, загострив увагу слухачів на актуальних екологічних проблемах, які є тільки вершиною айсбергу чи симптомами більш серйозної проблеми, а саме кризи самої людини: її релігійності, духовності та моральності. Відповідно, Церква має вагомий потенціал і покликання у справі порятунку природи, які мають реалізуватися передусім у плеканні автентичної християнської віри. Плодом такої віри є цілісне життя у Христі, що передбачає також і відповідальне ставлення до всього створеного у Христі світу.

Доповідач ознайомив присутніх з ключовими елементами екологічної доктрини католицької Церкви і соціально-екологічного вчення Української Греко-Католицької Церкви, а також із основними еколого-просвітніми виданнями Екологічного бюро УГКЦ, а також практичними ініціативами, серед яких особливої уваги заслуговують Великопісна екологічна ініціатива «Екологічне навернення для порятунку створіння» та відзначення християнського екологічного свята – Дня Бога Творця і часу відповідальності за створіння.

В рамках заходу також відбулась презентація книги «Відповідальність за створіння у вченні Папи Бенедикта XVI», в якій зібрано головні екологічно орієнтовані документи Папи, що унаочнюють позицію Католицької Церкви стосовно суспільно-екологічних викликів сучасності, розкривають питання відповідальності за природу як невід’ємну складову християнської віри і життя, а також здійснення місії Церкви на порозі третього тисячоліття.

Після доповіді очільник Екологічного Бюро УГКЦ відповів на поставлені питання і передав у подарунок бібліотеці ЖНАЕУ комплект еколого-просвітньої літератури, виданої Бюро УГКЦ з питань екології. Про це РІСУ повідомили в Інформаційній службі Бюро УГКЦ з питань екології.