• Головна
  • Новини
  • Духовенство і громадськість Дніпропетровська дискутують про перейменування проспекту Карла Маркса...

Духовенство і громадськість Дніпропетровська дискутують про перейменування проспекту Карла Маркса

14.08.2012, 12:19
Духовенство і громадськість Дніпропетровська дискутують про перейменування проспекту Карла Маркса - фото 1
У Дніпропетровську провели експертне опитування на тему, чи потрібно перейменовувати проспект Карла Маркса. Участь у ньому взяли науковці, православний священик та представник юдейської громади.

ДніпропетровськУ Дніпропетровську провели експертне опитування на тему, чи потрібно перейменовувати проспект Карла Маркса. Участь у ньому взяли науковці, православний священик та представник юдейської громади. За повідомленням сайту Дніпропетровської єпархії УПЦ (МП), багато з учасників дискусії виступають за перейменування проспекту і повернення йому історичної назви – «Катерининський».

Настоятель храму на честь ікони Божої Матері «Іверська» протоєрей Микола Несправа один із тих, хто виступає за відновлення історичної справедливості.

«Я затятий прихильник того, щоб була історична справедливість. Дуже хочеться, щоб політика йшла далі від звичайної соціального життя. Було б дуже добре повернути проспекту Карла Маркса стару назву «Катерининський». Ми пам'ятаємо, що це на честь святої Катерини, це красиво і співзвучно. Хоча в Італії в одному з міст я бачив, як, перейменувавши вулицю, залишають старі таблички. Наприклад, висить велика табличка із зазначенням офіційної назви вулиці, а нижче - табличка із зазначенням, як ця вулиця називалася раніше», - зазначив священик.

Кандидат історичних наук, доцент ДНУ ім. Олеся Гончара, голова робочої групи міськради по перейменуванню вулиць та інших об'єктів на території Дніпропетровська Максим Кавун вважає, що для перейменування проспекту Карла Маркса потрібно провести загальноміський референдум.

«Для перейменування такого важливого об'єкта, як центральний проспект Дніпропетровська, потрібно провести громадське слухання або міський референдум. Не можна в цьому питанні слідувати примусової більшовицької практиці. Карла Маркса - це вісь міста головна історична магістраль. І якщо вже перейменовувати проспект, то, на мою думку, тільки, повернувши стару назву - Катерининський проспект. Він носив цю назву з 1834 по 1919 рік », - сказав історик.

Член правління Дніпропетровської єврейської громади Олег Ростовцев зазначив, що в Дніпропетровську не повинно бути комуністичної символіки.

«Комуністичну символіку потрібно прибирати з міста: Карла Маркса, Леніна, всіх комуністичних діячів. Однак зміна назви проспекту - це питання широкої суспільної дискусії. Народ повинен вирішувати, чи то це буде історична назва, чи якесь інше. Однозначно, таке рішення потрібно обговорювати, тому що ходити по проспекту Карла Маркса на перетині з вулицею Леніна на площі Леніна - це дуже неправильний анахронізм, який створює в головах городян кашу», - зазначив представник єврейської громади.

Депутат Дніпропетровської міськради, ректор Дніпропетровської державної медичної академії, доктор медичних наук, академік, професор Георгій Дзяк вважає, що проспект Карла Маркса, в першу чергу, потребує реконструкції.

«Якщо вже змінювати назву проспекту Крала Маркса, то на Катерининський. Таким чином, буде відновлена хоч якась історична справедливість. Чи варто зараз витрачати на це гроші. Нам потрібно будувати метро, а потім взятися за проспект. Зараз він в поганому стані, його треба робити, а потім перейменовувати. Головне - зробити проспект Карла Маркса красивим. Ну, а назву повинні вибирати жителі міста», - сказав науковий діяч.

Довідка: Проспект імені Карла Маркса - центральна вулиця Дніпропетровська, як в адміністративному, так і в культурному і комерційному сенсі.

За весь час свого існування центральний проспект обласного центру мав дві назви - Катерининський та імені Карла Маркса. Довжина проспекту складає більше 5 км, ширина - від 50 до 80 м. По ширині він один із найбільших в Європі. Ідея будівництва проспекту належить автору генерального плану Катеринослава (1792 р.) архітектору Івану Єгоровичу Старову.

Офіційного назви у проспекту не було до середини XIX століття. Городяни називали його просто «великою вулицею». Назва Катерининський проспект отримав в 1834 році. Так його назвав імператор Микола І.

1 травня 1919 він був перейменований на вулицю імені Карла Маркса. Городян ніхто не питав, перейменування відбувалося примусово. Під час німецької окупації 1941-1943 роках проспект був перейменований в «Брейтенштрассе», що в перекладі означає «широка вулиця». Як тільки місто було звільнене, ім'я Карла Маркса проспекту повернули знову.

Тема перейменування ведеться вже більше 20 років. Пропонували різні назви: Центральний, ім. Яворницького, ім. Поля.