• Головна
  • Новини
  • Cвященик з Чикаго передав Волині ікону, на якій присягали воїни УПА...

Cвященик з Чикаго передав Волині ікону, на якій присягали воїни УПА

08.08.2012, 10:25
Cвященик з Чикаго передав Волині ікону, на якій присягали воїни УПА - фото 1
Настоятель парафії святої Софії Київської УПЦ КП Чикаго Іван Боярчук подарував Волині ікону святої Покрови, на якій присягали вояки УПА.

Ікона воїнів УПАНастоятель парафії святої Софії Київської УПЦ КП Чикаго Іван Боярчук подарував Волині ікону святої Покрови, на якій присягали вояки УПА.

Про це IA ZIK повідомили у прес-службі ОДА.

Зі священиком зустрівся губернатор Волині Борис Клімчук. Отець Іван завітав на Волинь, аби передати ікону «Образ Покрови», на якій вояки УПА у 1942 році приймали присягу, а також раритетні книги, які були видані в США у 50-роках минулого століття: «Історія української літератури», «Літопис Волині» та «Волинь у боротьбі за волю України».

Священнослужитель розказав історію ікони: «Спочатку Роман Шухевич перевіз її на Чехословацьку територію, потім вона попала в руки владики Петра – головного казначея ОУН-УПА, який проживав у нашій сім’ї. Помираючи, митрополит Петро сказав мені: якщо ви колись знайдете таке місце на землі, де впевнитесь у безпечному і надійному її збереженні, то віддайте. Якщо не знайдете – вирішуйте самі, як передати її нащадкам».

«Найочевидніше, що ці експонати знайдуть своє місце у Волинському краєзнавчому музеї. Можливо, серед подарованих книг є такі, які необхідно перевидавати», – заявив голова Волинської ОДА Борис Клімчук.