• Головна
  • Новини
  • Юдеї Дніпропетровська сьогодні візьмуть участь у перепохованні 400 жертв нацизму...

Юдеї Дніпропетровська сьогодні візьмуть участь у перепохованні 400 жертв нацизму

22.06.2012, 13:25
Юдеї Дніпропетровська сьогодні візьмуть участь у перепохованні 400 жертв нацизму - фото 1
У Дніпропетровську 22 червня в 14:00 відбудеться урочиста церемонія поховання останків понад 400 мирних жителів, які були виявлені при реконструкції стадіону на перетині вулиць Янгеля та Енергетичної, передає «Релігія в Україні» з посиланням на djc.com.ua.

прес-конференціяУ Дніпропетровську 22 червня в 14:00 відбудеться урочиста церемонія поховання останків понад 400 мирних жителів, які були виявлені при реконструкції стадіону на перетині вулиць Янгеля та Енергетичної, передає «Релігія в Україні» з посиланням на djc.com.ua.

Як визначили експерти, всі вони стали жертвами нацистів у період окупації Дніпропетровська.

У прес-конференції, присвяченій цій події, взяли участь заступник голови Червоногвардійської райради Леонід Цеков, керуючий справами єврейської релігійної громади Дніпропетровська Олександр Фрідкіс, завідуюча відділом охорони пам'яток історії та монументального мистецтва Дніпропетровського обласного центру охорони історико-культурних цінностей Тетяна Тесленко і керівник пошукової організації «Гвардія -Дніпро» Павло Ковальов.

Леонід Цеков нагадав, що: «У 2011 році при реконструкції стадіону в районі вул. Янгеля та Енергетичної були знайдені останки понад чотирьохсот чоловік, в основному жінок, дітей і старих. З бюджету, рішенням сесії райради, виділено 56 тис. грн. Поховання призначено на 22 червня - на день початку Великої Вітчизняної війни. Воно буде відбуватися на місці пам'ятного знака жертвам розстрілів».

Керуючий справами єврейської релігійної громади Дніпропетровська Олександр Фрідкіс підкреслив: «Ми були присутні там, коли бригада Павла Ковальова проводила розкопки. За тими характерними пораненнями людей, які там лежали, ми робимо висновок, що, в основному, це були особи єврейської національності. В основному це були останки жінок і дітей. Постріли робилися в потилицю - фашисти так страчували євреїв. На засіданні правління єврейської громади ми вирішили гідно поховати загиблих, а серед них були не тільки євреї. Це люди, це були жителі нашого міста. І вони повинні знайти вічний спокій».

Завідуюча відділом охорони пам'яток історії та монументального мистецтва Дніпропетровського обласного центру охорони історико-культурних цінностей Тетяна Тесленко зазначила унікальність цієї події: «У нашій області такі масштабні поховання жертв війни (441 осіб) ще не проводилися. Дуже важливим був момент вибору місця поховання. Уже завершено процедуру підготовки дозвільних документів, оскільки такі роботи строго регламентуються законодавством з охорони культурної спадщини. Нова могила буде внесена до державного переліку пам'яток і перебуватиме під державною охороною».

Керівник пошукової організації «Гвардія-Дніпро», яка займалася розкопками, Павло Ковальов повідомив журналістам, що: «Зараз виготовляються 44 контейнера для останків. У кожен з них помістять 10 кісткових скелетів. Верхнє покриття контейнеру буде помальовано на колір хакі з чорними боковинами, і на них встановлять солдатські каски. При розкопках були виявлені останки військовослужбовців, яких розстріляли в перші дні війни. Це ми встановили за касками зразка 1939 року. Другий тип контейнерів - червоний з чорними боковинами, для мирних жителів та дітей. Члени нашої організації, в почесній варті, віддадуть пам'ять полеглим. Хлопці будуть переодягнені у військову форму зразка 1941 року для того, щоб вшанувати пам'ять не тільки мирних жителів (це 80% з виявлених), а також і воїнів».