• Головна
  • Новини
  • На Волині під церквою знайшли поховання закатованих людей...

На Волині під церквою знайшли поховання закатованих людей

13.06.2012, 15:10
Підземелля, повне людських решток, виявили на Волині. Загалом, майже три десятки скелетів дітей та дорослих з ознаками мученицької смерті. У всіх понівечені черепи, потрощені кістки.

Підземелля, повне людських решток, виявили на Волині. Загалом, майже три десятки скелетів дітей та дорослих з ознаками мученицької смерті. У всіх понівечені черепи, потрощені кістки. Як повідомляє канал НТН, все це знайшов священик села Тростянця просто під церковною долівкою. Хто облаштував під храмом жахливе поховання, історики ще не знають.

Отець Сергій Ледвовк, настоятель храму Святої Трійці, досі не йме віри, що перетворився з будівельника на пошуковця. Каже, намислив покласти нову підлогу, натомість довелося заглиблюватися у грунт. Бо виявив підземний лаз, в якому були людські кістяки.

«Останки людські були явно пошкоджені. В усіх черепах були дірки. Чи розстрілювали їх, я не можу з впевненістю сказати. Серед решток дуже багато дітей маленьких. Всіх разом знайдено десь 20-25 людей», - каже священик.

Криївка була на глибині двох метрів. Найбільше вразив священика розмір приміщення: людина навіть із невисоким зростом там заледве вміщається, немає ні продуховин, ні вікон. Схоже, бідолахи, які опинилися в цьому казематі, перед стратою відчайдушно намагалися з нього вибратися. Про це свідчать подряпини на стінах. Є припущення, що людей розстріляли просто в камері.

«Одна людина в сидячій позі - отак на стіну сперта, одна - лежить лицем до землі. Навхрест лежали люди. Я думаю, це моя особиста думка, що потрібно їх там і захоронити. Зробити саркофаг і за християнським звичаєм захоронити», - зазначив о. Сергій Ледвовк.

Та поки що людські мощі спочивають у кількох картонних ящиках. Де дитячий череп, де – дорослий, можна легко розпізнати за кольором і формою. В окремих є отвори від куль, в інших - від проломів кувадлом. Історики просять щонайменше три місяці, аби дізнатися напевне, хто це скоїв.

«Одна із очевидців, яка проживає у Луцьку, свідчила про те, що на території села люди ховалися чи були кинуті у підвал церкви НКВДистами. Ця версія не доведена, але є. Наше село в роки війни було ще заселене представниками єврейської національності. І в 1942-43, коли по всій Україні знищували євреїв, то у нас теж знищували їх», - розповіла історик Антоніна Голуб.

Хто скоїв жахливий злочин - чи НКВСівці, чи фашисти - зрештою, неважливо - каже отець Сергій. Значення має інше - віддати загиблим належну шану. Задля цього над людськими кістками вже відправили панахиду.