УПЦ (МП) вшанувала пам’ять жертв політичних репресій

21.05.2012, 15:42
УПЦ (МП) вшанувала пам’ять жертв політичних репресій - фото 1
У третю неділю травня в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій. УПЦ (МП) 20 травня долучилася до цієї акції, провівши заупокійні Богослужіння за людьми, яких безневинно стратили впродовж 1918-1991 років.

Вшанування жертв політичних репресійУ третю неділю травня в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій. УПЦ (МП) 20 травня долучилася до цієї акції, провівши заупокійні Богослужіння за людьми, яких безневинно стратили впродовж 1918-1991 років.

За повідомленням порталу "Православіє в Україні", в Ужгороді, в академічному храмі Української богословської академії УПЦ (МП) імені святих Кирила і Мефодія архирмандрит Віктор (Бедь) відправив Божественну Літургію та заупокійну молитву за прощення жертв політичних репресій радянського режиму в Україні.

Згодом духовенство та студенти пройшли хресною ходою до пам'ятника жертвам тоталітаризму, де поклали квіти та відправили заупокійну літію за полеглими у численних концтаборах колишнього СРСР.

У Запоріжжі архиєпископ Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко) відслужив заупокійне Богослужіння біля пам’ятника жертвам політичних репресій 30-50-х років, зведеного навпроти колишньої будівлі ОДПУ НКВС.

«Нинішній молебень, - сказав владика Лука, - це наша пам'ять про людей, які постраждали, які загинули на догоду безбожної ідеології. Поки ми пам'ятаємо жахи того часу, жахливу несправедливість, яка може статися, коли людина відкидає Бога, - ми залишаємося людьми».

Пам'ять жертв репресій вшанували і в Луганську у Сквері пам’яті, у Херсоні біля монументу жертвам тоталітарних режимів, а на Тернопільщині відбулися врочистості з нагоди 75-річчя Великого терору 1937-1938 років.

Поминання людей, які безневинно загинули у радянських концтаборах, встановлено в 2007 році Указом Президента України «Про заходи у зв'язку з 70-ми роковинами Великого терору - масових політичних репресій 1937 - 1938 років».