• Головна
  • Новини
  • Керівник Школи біоетики УКУ на Міжнародному конгресі з медичного і фармацевтичного права розповів про негативи сурогатного материнства...

Керівник Школи біоетики УКУ на Міжнародному конгресі з медичного і фармацевтичного права розповів про негативи сурогатного материнства

25.04.2012, 09:39

У своїй доповіді «Етичні аспекти маніпуляції людським життям і сурогатне материнство» о. Ігор Бойко наголосив, що сьогодні Україна належить до тих небагатьох країн, де дозволене сурогатне материнство, натомість у Європі, зокрема в Скандинавських країнах, Німеччині, Франції, Італії, Іспанії, Португалії та Туреччині воно заборонене.

Керівник Школи біоетики УКУ, декан філософсько-богословського факульетуту о. д-р Ігор Бойко взяв участь у Міжнародному конгресі з медичного і фармацевтичного права, біоетики та соціальної політики, який відбувався 19 – 21 квітня в Києві.

У своїй доповіді «Етичні аспекти маніпуляції людським життям і сурогатне материнство» о. Ігор Бойко наголосив, що сьогодні Україна належить до тих небагатьох країн, де дозволене сурогатне материнство, натомість у Європі, зокрема в Скандинавських країнах, Німеччині, Франції, Італії, Іспанії, Португалії та Туреччині воно заборонене. «Сурогатне материнство має багато негативних наслідків: воно позбавляє людину права знати своїх генетичних батьків (якщо застосовують донорські гамети). У цьому процесі дитину сприймають радше як засіб для реалізації своїх батьківських прав, а не як дар. Сурогатне материнство спричиняє маніпуляції людським життям, оскільки дитина отримує генетичну спадковість від однієї жінки, а імунну систему та механізми захисту від сурогатної матері».

На закінчення своєї доповіді о. д-р Ігор Бойко вніс пропозицію у резолюцію Конгресу про необхідність перегляду та внесення змін до Сімейного кодексу України та інших нормативних актів, які регламентують питання сурогатного материнства, для кращого вивчення та дальшої заборони цього явища в Україні.

У Міжнародному конгресі взяли участь провідні фахівці у сфері юриспруденції, медичного права та біоетики з України та 19 країн світу. Вони обговорювали сучасні тенденції розвитку медичного права, реформи у сфері системи охорони здоров’я, актуальні біоетичні питання. «Чимало доповідачів наголошували на відповідальності, зокрема у сфері медичного права. Адже треба думати не тільки про права пацієнта, які треба захищати, але також і про обов’язки пацієнта, котрі він повинен знати», – підсумував керівник Школи біоетики УКУ. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.