• Головна
  • Новини
  • Кардинал Гузар на Національному круглому столі назвав інтелігенцію рятівником нації...

Кардинал Гузар на Національному круглому столі назвав інтелігенцію рятівником нації

05.04.2012, 14:35
Кардинал Гузар на Національному круглому столі назвав інтелігенцію рятівником нації - фото 1
Кардинал Любомир (Гузар) вважає, що з нинішньої моральної кризи український народ може вивести лише інтелігенція – люди, які вміють жертовно працювати і прагнуть добра.

Husar_konf.jpgexklusiv.gifКардинал Любомир (Гузар) вважає, що з нинішньої моральної кризи український народ може вивести лише інтелігенція – люди, які вміють жертовно працювати і прагнуть добра. Тільки такі люди, каже він, зможуть оздоровити націю і закласти надійну основу для прийдешніх поколінь.

Про це Блаженніший Любомир заявив сьогодні у Києві, на засіданні Національного круглого столу “Світові виклики та сучасний стан розвитку України”, ініційованого групою «Першого грудня».

Звертаючись до присутніх, а їх у залі було близько ста осіб з усієї держави, екс-глава УГКЦ підкреслив, що ситуація, у якій опинилася нині Україна, не є ексклюзивною. Подібне траплялося не раз і в нашій історії, і в історії людства.

«Ми є в поважних труднощах сьогодні. Труднощі, можливо, бували і гірші. І з цієї ситуації треба якось вийти», - зазначив першоєрарх.

Кардинал Гузар підкреслив, що існують різні варіанти, як подолати кризу. Перший – це коли людей до мети веде якась конкретна особа.

«Є підходи індивідуального, я так скажу, характеру. У старій римській державі були августи, тиберії, нерони і інші . А в недавній нашій пам’яті - Гітлер, Муссоліні. Останні хотіли завести якийсь особливий порядок, де кожен громадянин їхньої держави мав би мати відповідне життя».

Другий спосіб, за словами Блаженнішого Любомира, це коли до світлої мети народ веде якась група людей, об’єднана ідеєю. Такі колективні спроби ощасливлення народу, зазвичай, виливались у криваві революції - Французьку і Жовтневу.

«Ми знаємо, що і ці індивідуальні, і ці добре підготовлені чи злочинно використані групові розв’язки не дали жодного позитивного результату», - підкреслив кардинал.

На думку екс-глави УГКЦ, з кризи здатна вивести тільки інтелігенція, яка знає «що таке людина, яке є її призначення, які її завдання і права».

Як стверджує Блаженніший Любомир, інтелігенція відтак повинна «дуже сумлінно і дуже второпно опрацювати, так звані духовні цінності. І, коли ці цінності стануть посідлістю цілого народу в практичному житті, тоді ми матимемо розв’язку не на один рік, а на півстоліття і більше. І користь від того буде не тільки для нинішнього покоління, а й для прийдешнього, на яке ми теж мусимо звернути увагу».

«Я хочу сказати таку річ: Вас потребують люди, вас і таких як ви, яких є чимало по всій Україні. Без вас розв’язки не буде,  тому я дуже радий, що почалася ця акція. Що ви зрозуміли той заклик наших Предстоятелів і відгукнулися. Дай Боже, щоби такі люди як ви, що вміють жертовно працювати, належно відповіли на своє покликання, бо це послужить на Божу славу і користь нашого народу», - додав на завершення виступу кардинал Любомир (Гузар).

Ініціативна група «1 грудня», нагадаємо, заснована наприкінці 2011 року до 20-річниці референдуму. Її створення ініціювали: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, Семен Глузман, кардинал Любомир (Гузар), Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. Громадські діячі вігукнулися на звернення трьох Церков (УПЦ, УПЦ КП, УГКЦ) щодо суспільної ситуації в Україні з нагоди 20-річчя референдуму за незалежність. Ініціативна группа закликає українців об’єднуватися навколо семи принципів, серед яких свобода та людська гідність, верховенство права та справедливий суд, взаємна відповідальність влади й суспільства тощо.

Сьогоднішній Національний круглий стіл, як зазначають у прес-службі організаторів, має стати новим інститутом, що започатковує демократичний процес вираження вільної думки народу України через свідому комунікацію і співпрацю. Серед учасників і спікерів нинішнього заходу були й духовні особи – екс-глава УГКЦ Любомир (Гузар), ахиєпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Євстратій (Зоря), ректор УКУ отець-доктор Борис Ґудзяк.