• Головна
  • Новини
  • Пам’ять політв’язня та діяча греко-католицького руху вшанують у його арештантській келії...

Пам’ять політв’язня та діяча греко-католицького руху вшанують у його арештантській келії

22.03.2012, 14:21
Пам’ять політв’язня та діяча греко-католицького руху вшанують у його арештантській келії - фото 1
До перших роковин від дня смерті Івана Геля – політв’язня правозахисника, активного учасника національно-визвольного і греко-католицького руху 25 березня у Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» відбудеться вечір пам’яті.

Іван ГельДо перших роковин від дня смерті Івана Геля – політв’язня правозахисника, активного учасника національно-визвольного і греко-католицького руху 25 березня у Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» відбудеться вечір пам’яті.

Іван Гель (17 липня 1937 р. – 16 березня 2011 р.) – український правозахисник, політик, публіцист, релігійний діяч, один із засновників Української гельсінської спілки, радянський політв’язень. У сумнозвісній львівській «Тюрмі на Лонцького» перебував під слідством КДБ. Загалом в ув’язненні провів 16 років, на засланні – 5. У таборах брав участь у голодуваннях, зокрема, в голодуванні з вимогою статусу політв’язня. Одне з його голодувань тривало 100 діб: домагався реєстрації шлюбу зі своєю дружиною Марією. Усього голодував понад 300 діб.

17 січня 1987 р. повернувся в Україну після тривалих поневірянь. Продовжив активну правозахисну діяльність, викривав злочини радянської влади. Вніс значну лепту у те, що 1989 року УГКЦ таки було легалізовано. Зокрема, Гель був одним з організаторів зборів 250 тисяч вірних УГКЦ, що передували факту легалізації і відіграли чималу роль у прийняті цього доленосного рішення. До кінця життя залишався активним у громадському і політичному житті Львова і України, – очолював Благодійний фонд ім. Митрополита Андрея Шептицького, підтримував проекти для знедолених дітей.

У вечорі пам’яті Івана Геля, за інформацією ЗІК, візьмуть участь упорядниця його майбутньої книжки історик Ірина Єзерська, дружина Марія та донька Оксана, поет і громадський діяч Ігор Калинець, дослідник дисидентського руху Юрій Зайцев, директор Національного музую меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий, соратники Івана Андрійовича із українського руху опору 1960-80-их років.

Ті, хто прийдуть пом’янути громадського діяча і мирянина, який неабияк прислужився до виходу Української Греко-Католицької Церкви із підпілля, матимуть змогу переглянути відеозаписи унікальних спогадів Івана Геля про конспіративну діяльність у 1960-их роках та про протистояння Комітету державної безпеки, який переслідував «шістдесятників» за національну культурно-просвітницьку діяльність.

Початок заходу о 13.00 у неділю 25 березня. Вхід до музею – вільний.