У Києві відслужать панахиду за тими, хто загинув на морозі

17.02.2012, 15:52
У Києві відслужать панахиду за тими, хто загинув на морозі - фото 1
У суботу у Свято-Вознесенському храмі, що на Деміївці (Голосіївський пр. 54) відправлять панахиду за людьми, які загинули на вулиці від морозів.

Спільнота святого ЕгідіяУ суботу у Свято-Вознесенському храмі, що на Деміївці (Голосіївський пр. 54) відправлять панахиду за людьми, які загинули на вулиці від морозів. Священики цієї церкви вже кілька років поспіль духовно та матеріально опікуються бідними, які не мають даху над головою.

Поминальний молебень ініціюють Друзі Спільноти Святого Егідія – міжнародна організація, яка допомагає знедоленим людям. Традиція ж служити панахиду народилася у 2006 році - тоді на вулиці від морозу загинула дівчина із Закарпаття Міла. Разом з родиною вона приїжджала до Києва на заробітки. Під час морозів її разом з дітьми вигнали з дому, який вона винаймала під Києвом. Маленьких дітей їй вдалося прилаштувати у родичів, а сама вона залишилась ночувати на вулиці. В першу ж ніч, в самому центрі міста, поруч із ТЦ «Арена» вона замерзла.

За інформацією Православія в Україні, з початку морозів за даними МНС на 8 лютого в Україні загинуло 112 людей, більшість з яких – бездомні. У холодні дні лютого Друзі Спільноти Святого Егідія роздали більше 2,5 тис. порцій їжі, надали допомогу речами і ліками 250 бездомним, троє з яких завдяки допомозі егідіївців змогли повернутися додому в інші регіони. У порятунку взяли участь понад 100 киян та організацій: приносили одяг, їжу, особисто роздавали допомогу на вулиці.

Довідка: Спільнота Святого Егідія – міжнародна громадська організація, що була заснована в Римі у 1968 році. Сьогодні – це рух, до якого приєдналося понад 60 тис. людей в Італії та ще у понад 70 країнах на різних континентах.

«Comunità di Sant’Egidio» проводить активну роботу, направлену на допомогу знедоленим людям: літнім, дітям, інвалідам, хворим на СНІД, ув’язненим.

Спільнота має свій центр у римській церкві Sant’Egidio, від якої взяла своє ім’я.

Серед великих проектів, що реалізуються сьогодні, можна зазначити такі, як: DREAM (лікування хворих на СНІД в Африці), реєстрація дітей в Африці BRAVO, програма Опіки на відстані у багатьох країнах світу (програма, що дозволяє бідним дітям отримувати освіту та медичне обслуговування).

Діяльність «Comunità di Sant’Egidio» була неодноразово відзначена високими державними та недержавними нагородами. Серед яких варто згадати Премію Бальзано за мир і братерство між народами 2004 р. та премію Карла Великого 2009 р. «за надзвичайний внесок у побудову більш людяної та солідарної Європи» Премія Фонду Ширака 2010.

Рух існує у Львові, Івано-Франківську та Києві.

В Україні «Друзі» піклуються про літніх в старечих будинках, а також самотніми. Важливою частиною діяльності руху є допомога бездомним і всім, хто змушений просити милостиню на вулиці наших міст.

У Києві три рази на тиждень члени організації виходять на вулиці міста, щоб зустрітися з бездомними та нужденними людьми. Під час зустрічі роздається їжа, одяг, ліки. За тиждень Друзі Спільноти годують майже 500 людей. Для декого з них це єдина підтримка, яку вони знаходять у місті.