• Головна
  • Новини
  • Церкви повинні вилікувати морально хворе українське суспільство, вважають представники РЄПЦУ...

Церкви повинні вилікувати морально хворе українське суспільство, вважають представники РЄПЦУ

25.01.2012, 09:24
Церкви повинні вилікувати морально хворе українське суспільство, вважають представники РЄПЦУ - фото 1

Представники євангельських релігійних конфесій в Україні вважають, що необхідно підвищити роль Церков України у покращанні моральних якостей суспільства. Про це вони заявили на прес-конференції, яка 24 січня відбулася у приміщенні інформаційної агенції УНІАН на тему: «2012 рік в Україні: виклики і перспективи крізь призму християнських цінностей».

exklusiv.gifПредставники євангельських релігійних конфесій в Україні акцентували на  тому, що необхідно підвищити роль Церков України у покращанні моральних якостей суспільства. Про це вони заявили на прес-конференції, яка 24 січня відбулася у приміщенні інформаційної агенції УНІАН на тему: «2012 рік в Україні: виклики і перспективи крізь призму християнських цінностей», повідомляє РІСУ Ірина Матвієнко.

Unian.gifНа зустріч з журналістами релігійних і світських мас-медіа та науковцями прийшли представники Ради євангельських протестантських церков України (РЄПЦ): Михайло Паночко, старший єпископ Союзу Церков християн віри євангельської (п’ятидесятників), Григорій Комендант, голова духовно-консультативної ради Союзу євангельських християн-баптистів України, та Василь Давидюк, єпископ Асоціації місіонерських церков євангельських християн України, головуючий у РЄПЦУ. Модератором прес-конференції виступив Максим Васін, виконавчий директор Інституту релігійної свободи.

Занепокоєні станом українського суспільства, представники РЄПЦУ поділилися своїм баченням ситуації та виходу з неї. Але перш ніж шукати вихід, зазначили вони, потрібно усвідомити проблему: суспільство в Україні хворе. Причина не політична чи економічна, вона в аморальності та зневірі українців. «Якщо у людини немає духовного фундаменту, основи, будь-які надбудови, навіть гарні, навіть прийняті більшістю суспільства, через кілька десятків років руйнуються», – переконаний Михайло Паночко.

Складна демографічна ситуація, алкоголізм, наркоманія, вбивство ненароджених, безпритульні діти – це далеко не повний перелік того, що залишає держава всім християнським Церквам. Величезний пласт для праці. «Ми працюємо, – каже М.Паночко, – але нам буде легше працювати, якщо суспільство зрозуміє свій хворий стан». В життя кожного прийде успіх лише в тому випадку, якщо на перше місце поставити духовне, моральне здоров’я людини. А чим більше буде морально здорових людей, тим скоріше українці стануть найздоровішою нацією Європи. «Здорова мораль дасть здорового політика, бізнесмена, лікаря, журналіста, який не буде годувати всяким брудом наше втомлене, змучене і хворе суспільство. Я маю надію: Бог добрий до України, Він має для неї великі благословення, але цього нам треба шукати, – впевнений Михайло Паночко. – Книга, яка нам свідчить про мораль від А до Я, свідчить: не може бути благословенна та країна, той народ, при всіх його стремліннях, бажаннях, поривах, ідеях, якщо відкидає основи моралі.».

Напередодні парламентських виборів актуальним стає питання: за кого голосувати християнам на виборах? РЄПЦУ вже заявляла, що Церква ні в якому разі не повинна втягуватися в політику, нагадав присутнім Василь Давидюк. «Ми закликаємо християн перш за все приділяти увагу проповіді Євангелія, біблійної істини, а голосувати за тих кандидатів, що на ділі демонструють християнські моральні якості». Ніяка влада не може робити добро, якщо не керується християнською мораллю.

Komendant.gifГолова духовно-консультативної ради Союзу євангельських християн-баптистів України Григорій Комендант у промові наголосив, що Україні слід докладати зусиль для морального відновлення, бо інакше сучасні кризові явища можуть значно погіршитися.

Представники РЄПЦУ відповіли також на запитання присутніх журналістів та науковців. Серед конкретних кроків, які треба зробити РЄПЦУ для вирішення ситуації в країні, учасники конференції назвали, в першу чергу, налагодження внутрішніх відносин і доброї співпраці в євангельському протестантському середовищі, а також здатність побачити спільну проблему країни і загорітися бажанням нести Слово Боже до людей.

З огляду на нещодавні святкування Дня Соборності, попри те, що розмежування в Україні стають дедалі очевидними, постало й питання, який погляд має протестантська Церква на соборність. Представники РЄПЦУ глибоко переконані, що між простим народом розділення немає, але українці повинні намагатися більше і більше розуміти один одного. Для цього у нашого народу є і миролюбність, і терпеливість, і толерантність. Це наш менталітет.

Щодо відкритості до діалогу протестантів з православними і католиками (це позиція очікування чи все ж таки кроки назустріч), представники протестантських громад відверто зізналися, що ще кілька років назад участь у спільних молитвах за єдність християн у католицькому храмі була «єрєсі подібна». «Ми ведемо діалог, – сказав Михайло Паночко. – Йде таке порозуміння. Кожен собі має свою позицію, але ми повинні мати братолюбні відносини. І впливати буде той, хто має більше духовної сили, але впливає не на шкоду, не на конкуренцію, а на благо укріплення. Сильніші мають допомогти слабшим. Є добрі відносини, хоча ще праці не початий край. Ми відкриті, може ще не так дуже, потрібен час. Ми не боїмось спілкуватися з іншими – православними, католиками, для того щоб нам прийти до спільного розуміння, щоб разом впливати на духовний стан України. Це нас має об’єднувати».

Не оминули й питань стосовно пастора Сандея Аделаджі, розуміння слів «секта» і «церква», а також звинувачень на адресу редакції дитячого журналу «Тропинка» у самогубстві дівчинки. Василь Давидюк заявив, що редакція журналу чекає пояснень з боку авторів публікації. Михайло Паночко ще раз повторив тверду позицію РЄПЦУ стосовно діяльності пастора Сандея: «Три роки назад ми осудили діяльність Сандея, жителя Нігерії. Людей, які не керуються Божим Словом, не можна назвати церквою. Те, що зроблено не від Бога, розвалиться. Тому ми нічого спільного з такими діячами не маємо». А Григорій Комендант порекомендував журналістам, які люблять вживати слово «секта», зазирнути до словників і засвоїти значення слів «секта» і «церква». «Ми ніколи не були, не є і не будемо сектою. Ми є церква!»

Представники РЄПЦУ порадили журналістам бути відповідальними за ту «їжу», якою вони «годують» свою аудиторію, нести більше світла і позитиву змученому та стомленому суспільству і ставитися до людей так, як хотіли б, щоби ставилися до них.

Довідка:

Рада євангельських протестантських церков України створена у квітні 2005 року як міжконфесійний консультативно-дорадчий орган. На сьогодні до складу РЄПЦУ входять 9 повноправних членів і релігійне об’єднання з правом дорадчого голосу. За загальною кількістю Рада об’єднує у своєму складі близько 6,5 тисяч релігійних громад. У відсотковому вимірі це складає приблизно 80% усього євангельського протестантського руху в Україні.