• Головна
  • Новини
  • Міністерство культури звільнило гендиректора Національного Києво-Печерського заповідника...

Міністерство культури звільнило гендиректора Національного Києво-Печерського заповідника

23.01.2012, 11:20
Міністерство культури звільнило гендиректора Національного Києво-Печерського заповідника - фото 1
Міністр культури Михайло Кулиняк у п’ятницю підписав наказ про звільнення генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Марину Громову.

Києво-Печерська лавраМіністр культури Михайло Кулиняк у п’ятницю, 20 січня, підписав наказ про звільнення генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Марину Громову. Про це інформує Комерсантъ Україна.

«Причиною звільнення, - повідомив виданню директор департаменту культурної спадщини і культурних цінностей Мінкульту Андрій вінграновський, - стала низка порушень, виявлених в роботі заповідника. У наказі написано - дострокове розірвання контракту».

Марину Громову генеральним директором заповідника призначили у квітні 2010 року. У нинішньому своєму звільненні жодних "логічних пояснень" вона не помічає.

"Нас нещодавно перевіряло КРУ і не виявило жодних фінансових порушень. Я не розумію, які до мене можуть бути претензії, контракт зі мною був підписаний на п'ять років, - сказала колишній директор. - За неофіційною інформацією, моє місце дуже хоче зайняти колишній заступник міністра культури Вікторія Ліснича. Кажуть, саме її будуть просувати на цю посаду".

У міністерстві, щоправда, не підтвердили припушень Марини Громової.

Як повідомляє Комерсантъ Україна, звільнення Марини Громової співпало із внесенням до Верховної ради законопроектів, що стосуються Києво-Печерської лаври та інших історичних пам'яток.

12 січня представники парламентської більшості зареєстрували законопроект про виключення зі списку об'єктів, що не підлягають приватизації, Києво-Печерської лаври, Почаївської лаври і Кременецького монастиря (зараз вони є власністю держави). При цьому Кабінет міністрів пропонується включитив перелік організацій, які можуть встановлювати майнові права на подібніоб'єкти (зараз це право належить місцевої влади).

Один із авторів закону Василь Горбаль (Партія регіонів) стверджує, що таким чином відновлюється право релігійних гормад на власність, якою вони користувалися раніше.

Проти цієї ініціативи виступають в парламентському комітеті з питань культури і духовності. 19 січня голова комітету Володимир Яворівський ("БЮТ-Батьківщина") зареєстрував у Раді законопроект, що забороняє відчужувати об'єкти культурної спадщини на користь релігійних організацій.

"Якщо Кабмін буде встановлювати право власності на Києво-Печерську лавру, очевидно, що заповідник перейде у власність Московського Патріархату! Такий реверанс у бік УПЦ (МП) перед виборами говорить про те, що правляча партія має намір заручитися на виборах підтримкою їх прихожан", - заявив голова підкомітету з питань творчої діяльності, мистецтва, культурно-просвітницької та мовної політики Павло Мовчан (позафракційний).