Кардинал Любомир (Гузар) розповів про свою мрію

21.01.2012, 11:08
Кардинал Любомир (Гузар) розповів про свою мрію - фото 1
Напередодні свята Злуки, яке українці відзначають 22 січня, екс-глава УГКЦ кардинал Любомир (Гузар) розповів, якою він бачить соборність України.

Любомир ГузарНапередодні свята Злуки, яке українці відзначають 22 січня, екс-глава УГКЦ кардинал Любомир (Гузар) розповів, якою він бачить соборність України. Свої думки першоєрарх виклав на сторінках «Української правди».

«Двадцять другого січня ми відзначаємо подію, яка відбулася ще на початку минулого століття, коли дві народні республіки об’єдналися в одну Українську державу. Такі дати треба не тільки пам’ятати і відзначати: вони є нагодою для глибоких роздумів і спонукою до дій», - вважає він.

Кардинал Гузар нагадав, що наш народ упродовж усієї історії потерпав від різноманітних поділів. Не оминуло це лихо і нас. Тому, як каже екс-глава УГКЦ, треба задуматися над причиною розділень і щось зробити, аби їх подолати.

«У нас сьогодні панує переконання, що є певні, чітко визначені, групи людей, яких слід уважати негативно налаштованими до загального блага: політики, олігархи, державні чиновники, працівники правозахисних органів і ще деякі інші», - веде мову він і тут же зазначає, що такий підхід, на його переконання, є неправильним.

«Увесь наш народ, незалежно від зовнішніх відмінностей, поділяється на дві групи: ті, що бажають загального блага, ним переймаються та для нього працюють (не можна забувати, що хто працює для загального добра – сам справедливо користає), і ті, які живуть тільки для себе», - підкреслив Блаженніший Любомир.

«У 60-х роках минулого століття в Сполучених Штатах Америки відбувалися великі суспільні зрушення – темношкірі громадяни, майже через століття після громадянської війни між білими і чорними, почали домагатися для себе рівних прав. У них був харизматичний керівник – Мартін Лютер Кінг. Перші слова його програмної промови були такі: "Я бачу мрію…", - сказав кардинал.

Як зазначив колишній Предстоятель УГКЦ, він теж має мрію, однак не виключає, що дехто з неї кепкуватиме.

«Яка це мрія? Уявімо собі, що одного дня пролунає заклик: задзвонять дзвони, затрублять труби, загудять сирени, може, навіть, загримлять гармати. На цей заклик, який звучатиме в усій Україні, кожна людина візьме за руку того, хто стоїть по її правиці та лівиці, незалежно хто це буде. І тоді ми відчуємо, що всі ми є однаково людьми», - зауважив він.

«Це може бути щось більш драматичне, ніж те, про що говорив пророк Ісая: "Вовк буде жити вкупі з ягнятком, леопард біля козеняти лежатиме; телятко й левеня будуть пастися разом" (Іс. 11, 6).

Тоді те, про що мріяли наші предки і чого ми так прагнемо сьогодні – здійсниться», - наголосив кардинал Гузар.