• Головна
  • Новини
  • Громадські діячі закликали українців об’єднатися довкола створення моральної України...

Громадські діячі закликали українців об’єднатися довкола створення моральної України

15.12.2011, 09:45
Громадські діячі закликали українців об’єднатися довкола створення моральної України - фото 1

Автори декларації вважають, що сьогодні відродження потребують усі пласти українського суспільства. Громадські діячі закликають українців об’єднуватися навколо семи принципів, серед яких свобода та людська гідність, верховенство права та справедливий суд, взаємна відповідальність влади й суспільства тощо.

УКУ.jpgПредставники ініціативної групи «Першого грудня» 14 грудня оприлюднили декларацію на знак солідарності з думками, викладеними у Зверненні традиційних Церков (УПЦ, УПЦ КП, УГКЦ) до українського народу щодо суспільної ситуації в Україні.

Автори декларації вважають, що сьогодні відродження потребують усі пласти українського суспільства. Громадські діячі закликають українців об’єднуватися навколо семи принципів, серед яких свобода та людська гідність, верховенство права та справедливий суд, взаємна відповідальність влади й суспільства тощо.

«Приклад єдності показали нам Церкви, – коментує один із учасників ініціативної групи, проректор УКУ, правозахисник Мирослав Маринович. – У цьому ми бачимо модель об’єднання регіонів України довкола моральних цінностей. А присутність і участь Блаженнішого Любомира у нашій ініціативній групі є гарантією, що жодним нашим голосом не скористаються маніпулятивні політики у своїх інтересах і що цей голос матиме громадське, публічне звучання, а не політичне».

До ініціативної групи «Першого грудня», створеної у 20-ту річницю референдуму за незалежність, долучилися В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, Семен Глузман, кардинал Любомир (Гузар), Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.

Домогтися встановлення нових «правил гри» в державі можна тільки через послідовну громадську взаємодію та суспільний консенсус, – вважає ініціативна група. Щоб забезпечити і те, і те, в суспільстві слід «відновити чесну, фахову та продуктивну розмову щодо життєво важливих проблем, вивільнивши творчу ініціативу людей; гарантувати в цій дискусії право голосу усіх сегментів суспільного життя, незалежно від регіональних, ідеологічних чи будь-яких інших відмінностей; сформувати критичну масу громадян, які здатні жити у свободі та правді, бути відповідальними за свої вчинки й утверджувати моральну політику та спільне благо», – зазначено у декларації.

Мирослав Маринович вважає, що саме моральні виклики об’єднують Україну, адже «люди страждають від неефективності влади у Луганську та у Львові, у Києві і Сімферополі. І тому об’єднання людей у переконанні, що витягти суспільство можна через лікування людського духу, – це фактично наша мета», – підсумував проректор УКУ.

Також автори декларації закликають усіх громадян об’єднатися навколо відповідальності за майбутнє України. «Ми започатковуємо Національний круглий стіл, який має стати новим суспільним інститутом висловлення суверенної волі громадянського суспільства. Запрошуємо усіх людей доброї волі долучитися до підготовки та проведення цього заходу, організовуючи такі форуми на місцевому рівні та обговорюючи найнагальніші національні пріоритети сьогодення», – йдеться у документі. Про це інформує прес-служба УКУ.