• Головна
  • Новини
  • Держава, Церкви і ЗМІ України подбають про етичні стандарти в інтересах дітей...

Держава, Церкви і ЗМІ України подбають про етичні стандарти в інтересах дітей

07.12.2011, 14:11
У Києві 5 грудня відбувся Круглий стіл на тему «Як захистити моральність в Україні в інтересах дітей і суспільства в цілому. Думка громадськості».

У Києві 5 грудня відбувся Круглий стіл на тему «Як захистити моральність в Україні в інтересах дітей і суспільства в цілому. Думка громадськості».

В обговоренні взяли участь біля 40 журналістів, представників ЗМІ та медійних асоціацій, профільних органів влади, Церков та громадських організацій, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Захід був організований за ініціативи Громадської ради при Державному комітеті телебачення і радіомовлення України.

Думку віруючої громадськості озвучили представники Української Православної Церкви, Церкви християн віри євангельської України, Української Греко-Католицької Церкви, Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн – баптистів.

Під час Круглого столу відбулась дискусія та обмін думками щодо ефективності державної регуляторної політики в сфері телебачення, радіомовлення, преси та реклами, спрямованої на дотримання етичних стандартів у діяльності ЗМІ в інтересах дітей і суспільства в цілому.

За результатами опитування абсолютна більшість учасників Круглого столу (90,9 %) погодились із тим, що наявні в Україні правила, форми та зміст інформаційної діяльності ЗМІ потребують змін в інтересах захисту дітей та суспільства від негативного впливу. Ніхто із присутніх не заперечував це твердження і лише 9,1 % опитаних вагались із відповіддю.

Серед пропозицій відносно запровадження конкретних етичних меж у діяльності ЗМІ найбільшу підтримку учасників Круглого столу знайшли наступні:

* обмеження щодо демонстрації тіл загиблих, актів насильства і жорстокості, надмірного зображення крові в результаті загибелі чи насильства стосовно людини (зокрема, часові обмеження трансляції відповідних програм, в т.ч. кримінальної хроніки, аналогічно до вимог щодо демонстрації різних категорій кінострічок, та візуальні – без надмірних деталей) – 77,3% опитаних;
* накладення адміністративного штрафу за лайливі нецензурні слова у прямому теле- чи радіоефірі – 68,2%.

Однакову підтримку (63,7% опитаних) здобули такі пропозиції:

* зобов’язати телеканали та радіостанції здійснювати повне звукове приховування, а також візуальне (самого процесу вимови), лайливих нецензурних слів у програмах, що транслюються у записі;
* введення обмежень щодо використання еротичних образів у рекламі (зовнішній та внутрішній);
* запровадження обов`язкового кодування з метою обмеження вільного доступу до програм у кабельних мережах, які можуть завдати шкоди неповнолітнім (зокрема, спеціалізованих каналів з еротикою, фільмами жахів і т.д.), або демонстрація їх у встановлений часовий проміжок у разі неможливості такого кодування.

Половина опитаних учасників Круглого столу підтримали ідею класифікації розважальних шоу за можливістю трансляції їх у певні часові проміжки в інтересах захисту дітей від негативного впливу (подібно до досвіду класифікації кінострічок).

Крім цього, чимало учасників дискусії внесли власні пропозиції задля підвищення етичних стандартів діяльності ЗМІ з метою виховання в дітях та молоді позитивних якостей, які будуть внесені на розгляд Громадської ради при Держкомтелерадіо.

З огляду на те, що під час дискусії були озвучені різні, інколи протилежні, підходи у сфері унормування інформаційної діяльності ЗМІ в інтересах дітей та молоді, учасники Круглого столу вирішили не ухвалювати запропонований оргкомітетом проект резолюції, але продовжити роботу над практичними рекомендаціями по заявленій проблематиці.

Теги: #мораль