Загроза кліматичних змін об’єднала релігії світу

06.12.2011, 16:37
Загроза кліматичних змін об’єднала релігії світу - фото 1
Міжконфесійна Декларація про зміну клімату була підписана 2 грудня 2011 р. в Дурбані (ПАР) представниками світових релігій та світськими лідерами наприкінці першого тижня Конференції Сторін (КС-17) Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (РКЗК), яка триває до 9 грудня.

ecology.jpgМіжконфесійна Декларація про зміну клімату була підписана 2 грудня 2011 р. в  Дурбані (ПАР) представниками світових релігій та світськими лідерами наприкінці першого тижня Конференції Сторін (КС-17) Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (РКЗК), яка триває до 9 грудня.

Декларацію підписали понад 100 релігійних та світських організацій з різних країн світу, у тому числі Всесвітня Рада Церков, до якої входять 349 Церков, деномінацій та церковних спільнот із 110 країн, які репрезентують близько 560 млн. християн.

Документ констатує, що відповідальне управління створеним світом є центральним принципом усіх релігій на Землі, як і те, що сьогодні людство загрожує життю планети, зокрема, викидами парникових газів, які «дестабілізують глобальну кліматичну систему, підігрівають Землю, окислюють Світовий океан, і наражають все людство, а також все живе на Землі на великий і неприпустимий ризик».

«Сьогодні всі релігії світу об’єднуються в єдиному заклику для порятунку Землі», - йдеться у декларації. Представники світових релігій визнають, що зміна клімату є не тільки економічною чи технічною проблемою, а по суті моральним, духовним та культурним завданням». Відповідно, вони усвідомлюють своє особливе екологічне покликання і урочисто обіцяють, що об’єднаються всі разом навколо справи порятунку планети Землі.

Міжконфесійна Декларація про зміну клімату – це не тільки звернення до лідерів держав зробити все можливе для призупинення негативних змін клімату, але також і заклик до предстоятелів всіх Церков та релігій, та всіх людей доброї волі – об’єднати свої зусилля для того, щоб недопустити незворотних руйнувань нашого спільного дому – Землі. Про це інформує служба Бюро УГКЦ з питань екології.