УПЦ (МП) молитовно вшановує жертв ВІЛ/СНІДу

01.12.2011, 15:02
УПЦ (МП) молитовно вшановує жертв ВІЛ/СНІДу - фото 1
УПЦ (МП) приєдналася до вшанування жертв ВІЛ/СНІДУ, пам’ять яких світова спільнота згадує 1 грудня.

SNIDУПЦ (МП) приєдналася до вшанування жертв ВІЛ/СНІДу, пам’ять яких світова спільнота згадує 1 грудня.

«Говорячи про СНІД, ми не маємо на увазі хворобу окремої соціальної групи. Епідемія вже давно стала проблемою, саме проблемою суспільства, подолати яку можна тільки спільними зусиллями», – зазначив у коментарі сайту Православіє в Україні заступник голови Синодального відділу з питань охорони здоров'я та пастирської опіки медичних закладів протоєрей Геннадій Батенко.

Отець Геннадій, який має медичну освіту, вважає, що проблема ВІЛ/СНІДу є багатокомпонентною структурою, основу якої складають економічні, соціальні та особистісні чинники.

«Це хвороба, на яку страждає наше суспільство в цілому, і витоки її, корінь цієї проблеми, полягає у порушенні морально-духовних принципів. Відмова від благочестивого способу життя, вседозволеність і розпуста спочатку зароджуються у серці людини. Це духовний недуг. З часом він реалізується так би мовити у "зовнішніх" проявах – цілком конкретній хворобі», - зазначив священик.

Україна нині займає одне з перших місць в Європі за темпами поширення ВІЛ/СНІДу. З часу виявлення першого випадку ВІЛ-інфекції у 1987 році і до 2007 року включно в Україні офіційно зареєстровано понад 122 тис. випадків ВІЛ-інфекції серед громадян України, у тому числі майже 22,5 тис. випадків захворювання на СНІД та 12,5 тис. випадків смерті від захворювань, обумовлених СНІДом. За оцінками ЮНЕЙДС та ВООЗ, сьогодні з ВІЛ-інфекцією в Україні живуть понад 370 тисяч людей, що становить 1,46 % дорослого населення. Масштаби епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні продовжують зростати.