• Головна
  • Теми
  • Культура алкоголізму затягнула все суспільство, – владика УГКЦ Венедикт (Алексійчук)...

Культура алкоголізму затягнула все суспільство, – владика УГКЦ Венедикт (Алексійчук)

31.10.2011, 14:31
Культура алкоголізму затягнула все суспільство, – владика УГКЦ Венедикт (Алексійчук) - фото 1
Підкомісія УГКЦ «За тверезість життя» відзначила свій перший 5-річний ювілей та підвела підсумки роботи за цей перід.

exklusiv.gifУГКЦ-тверезість.jpgПідкомісія УГКЦ «За тверезість життя» відзначила свій перший 5-річний ювілей та підвела підсумки роботи за цей перід. З цієї нагоди 29 жовтня у конференц-залі Українського католицького університету відбулася зустріч за участі працівників підкомісії, священнослужителів, психологів, які проводять працю зі співзалежними на парафіях за методом Духовної терапії, представників Братств тверезості.

У вітальному слові до учасників зустрічі єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ Венедикт (Алексійчук) наголосив на важливості цієї праці. «Сформувалася культура пиття, яку непросто подолати. Культура алкоголізму, як туман, затягнула все суспільство. І щоб змінити цю ментальність, цю свідомість потрібно дуже багато часу, зусить і праці», – зазначив владика.

За його словами, сучасній людині, яка є досить незагартованою, важко прийняти Бога в важких життєвих обставинах. Людина вибирає алкоголь, очікуючи, що це принесе їй полегшення, відпруження, підніме настрій, чи просто людина боїться реальності і втікає від неї. «Проблема алкогольної залежності часто полягає в незрілості особистості. Незріла людина не спроможна дати собі раду з тими чи іншими життєвими обставинами і втікає у такий нереальний світ», –наголосив владика Венедикт.

Як зазначив у своєму виступі голова підкомісії доктор морального богослов’я о. Андрій Логін, з 2009 року підкомісія співпрацювала з понад 11 тисяч осіб. Так, з місією тверезості священнослужителі та психологи відвідали більше 150 населених пунктів, надали понад 200 консультацій, а 96 залежних та співзалежних людей пройшли реабілітацію за методом духовної терапії у трьох консультативно-просвітницьких центрах, які діють у Львові, Тернополі та Стрию. Також працівники комісії побували з місією тверезості на сході та півдні України.

За ці роки започатковано 70 Золотих книг тверезості. У них рідні та близькі узалежнених людей складають присягу в наміренні їх зцілення певний час не вживати алкогольних напоїв та не змушувати і не заохочувати інших до їх вживання, а навпаки, застерігати від цього.

Важливо, що робота ведеться не лише з тими, хто потерпає від алкозалежності, а й з тими, хто змушений жити із поряд такими людьми. Ці люди також потребують допомоги, щоб подолати свої страх, невпевненість, озлобленість, навчитися жити поряд із залежною особою та допомагати близьким подолати цю недугу.

Як розповів для РІСУ о. Андрій Логін, у своїй роботі підкомісія використовує як досвід західних спільнот та довоєнний досвід УГКЦ, яка провадила успішну працю на цій ниві, так і власні напрацювання.

Таким власним напрацюванням є метод духовної терапії, який за словами керівника підкомісії, не просто допомагає вирішити проблему, а веде людину до Бога.  У його основу ліг досвід терапевта узалежнених Романа Прочка, також до праці над ним доклалося духовентво.

«Цей метод включає три основні елементи. Перший – наука Католицької церкви щодо Святих Тайн, бо людина без них не може прийти до духовного зцілення. Другий - 12 кроків анонімних алкоголіків, які ми взяли за основу і модифікували з огляду науки Церкви. І третій – найновіші знання психотерапії, які використовуються в сучасних реабілітаційних центрах», – розповідає о. Андрій.

Вже видано два посібники – для роботи з узалежниними та співзалежними особами. Багато священнослужителів отримали їх в парафіяльні бібліотеки.

Однак, найбільшою проблемою, за словами о. Андрія Логіна, є те, що сьогодні християни, які творять Церкву, часто не вміють поєднати духовне життя з чеснотою тверезості, з відповідальністю за своє здоров’я і життя. Декларуючи себе християнами, вони дозволяють собі впиватися, перетворювати поминки на застілля, дають своїм дітям алкоголь, формуючи цим позитивне до нього ставлененя. «Головний виклик, який сьогодні стоїть перед нами, – допомогти християнам осмислити відповідальність за своє здоров’я та сформувати правильне ставлення до алкоголю», - зазначає він.

Близько тисячі духовних осіб вже пройшли спеціальні тренінги і семінари, на яких ознайомилися з духовною терапією, з аспектами мотивації залежної чи співзалежної людини. «Звичайно, не кожен парох це робить, але сьогодні вже є значна частина духовенства, яка вміє вчасно скерувати, переконати, подати інформацію, заохотити, зібрати родинне коло, щоб спільними зусиллями, через спільну молитву переконати людину, щоб вона вирішила свою проблему», – каже о. Андрій .

Він визначає проблему алкогольної залежності як насамперед глибокодуховну. «В основі всіх рекомендацій є теза, що Божа ласка потрібна людині, щоб та побачила, що алкоголь є не прихистком від життєвих проблем, а навпаки початком багатьох із них. Йдеться про певну форму духовного просвітлення.  Тому ми просимо близьких узалежненого насамперед про молитву за нього, про складення в наміренні його зцілення присяги тверезості».

Довідка:

Міжєпархіальна підкомісія «За тверезість життя» у складі Комісії у справах душпастирства охорони здоров’я УГКЦ заснована у жовтні 2006 року, коли на тридцять другій сесії Синоду Єпископів Києво-Галицької Митрополії УГКЦ було прийнято рішення про її створення. Вона ставить за мету протистояти поширенню алкогольної залежності в українському суспільстві і тим самим допомагати людям жити відповідно до їх власної гідності.

Головними завданнями підкомісія визначає:

  • Поширювати в українському суспільстві вчення Церкви щодо відповідального ставлення до власного життя і здоров’я;
  • Налагоджувати співпрацю з державними та громадськими організаціями,  установами, а також іншими християнськими Церквами, які працюють у сфері профілактики алкогольної залежності та допомоги залежним від алкоголю та членами їхніх родин.
  • Утверджувати в суспільстві християнські моральні цінності, які сприяють популяризації тверезого способу життя;
  • Сприяти вихованню відповідального ставлення до власного здоров’я серед підлітків та молоді.

Офіційний сайт підкомісії http://www.sober-way-of-life.org.ua/

Консультативно-просвітницькі центри працюють за адресами

м. Тернопіль, вул. Замонастирська 1, 2-й поверх, в приміщенні ТФБ "Карітас".

Контактний телефон:

098 55 29 51 3 (у будні з 12 до 18 год.)

 м. Львів (Сихів) пр. Червоної Калини, 70 (пр. Івана Павла ІІ, 1)

храм Різдва Пресвятої Богородиці

Контактний телефон:

096 417 06 23 (У будні з 10 до 18 год.)

Стрий, вул. Виговського,8

 храм Всіх Святих Українського Народу

Контактний тел.: 0979542407 (У будні з 10 до 18 год.)