• Головна
  • Новини
  • «Екуменічний соціальний тиждень у Львові – вірний спосіб змінити суспільство мирним шляхом», – французький експерт...

«Екуменічний соціальний тиждень у Львові – вірний спосіб змінити суспільство мирним шляхом», – французький експерт

01.10.2011, 14:07
«Екуменічний соціальний тиждень у Львові – вірний спосіб змінити суспільство мирним шляхом», – французький експерт - фото 1
30 вересня британські, французькі та українські експерти у форматі круглого столу обговорювали тему «Реформування – шлях до євроінтеграції».

Екум.-тиждень-конф..gif30 вересня британські, французькі та українські експерти у форматі круглого столу обговорювали тему «Реформування – шлях до євроінтеграції». Обговорення відбувалося в рамках 4 Екуменічного соціального тижня. Загалом в межах Форуму відбулося 4 круглі столи.

Учасниками круглого столу були Роберт Брінклі, Надзвичайний і Повноважний посол Сполученого королівства Великобританії і Північної Ірландії в Україні (2002-2006), Антуан Аржаковський, співзасновник ЕСТ в Україні, співдиректор Департаменту  «Суспільство. Свобода. Мир» Коледж Бернардинців, Париж, Франція, о. Іван Дацько, доктор богослов’я, Президент інституту екуменічних студій УКУ, Валерій П’ятак, заступник Голови Обласної ради.

Свою доповідь на тему «Стратегія Європейського Союзу стосовно соціальної ринкової економіки та її вигоди для України» представила  президент французької асоціації (право на економічну ініціативу) ADIE Марія Новак, яка підсумувала: «Солідарність по-радянськи та домінування приватного інтересу без врахування соціального є двома сторонами одного і того ж режиму диктатури. Екуменічний соціальний тиждень у Львові – вірний спосіб змінити суспільство мирним шляхом».

У рамках 4-го Екуменічного соціального тижня відбувся також круглий стіл «Громадські ради та органи виконавчої влади: ефективне партнерство». Участь в обговореннях взяли представники обласних рад Західної України. Делегати представляли Львівську, Івано-Франківську, Волинську, Тернопільську, Закарпатську, Рівненську та Чернівецьку область. 

У Вступному слові Елеонора Валентайн, представниця Програми сприяння Парламенту України ІІ, зазначила: «Сьогодні дуже важливо, щоб громадські ради частіше долучалися до законотворчого процесу, зокрема шляхом активного обговорення майбутніх законопроектів».

Для обговорення запросили представників обласних державних адміністрацій, що відповідають за взаємодію з громадською радою. Загалом представники Волинської, Рівненської, Тернопільської та Чернівецької ОДА говорили про успішну діяльність громадських рад на зазначених теренах.

Спільними проблемними пунктами у діяльності всіх громадських рад, не залежно від області, виокремили: брак приміщень та належного фінансування для громадських рад.

Громадські ради мають працювати стратегічно в усіх напрямках – головний підтекст, який лунав як заклик впродовж усього круглого столу «Громадські ради та органи виконавчої влади: ефективне партнерство».  

Наприкінці дня відбулося підбиття підсумків 4 Екуменічного соціального тижня.

Довідка: 4 Екуменічний соціальний тиждень (ЕСТ) – традиційний всеукраїнський соціальний форум. Цього року він триває з 27 вересня до 2 жовтня  під темою «Реформи через довіру». У програмі Форуму є конференції, круглі столи, виставка-ярмарок соціальних організацій, концерт хорового співу, молодіжний святковий концерт, а також День довіри – молитовний день для молоді. Підготовлений спільно з екуменічною спільнотою Тезе, Франція. Цьогорічний Форум відбувається за підтримки Асоціації солідарності німецьких католиків з народами країн Центральної та Східної Європи – «Реновабіс».