• Головна
  • Новини
  • На Хортиці знесли хрест заради будівництва найвищого флагштока в Україні...

На Хортиці знесли хрест заради будівництва найвищого флагштока в Україні

10.08.2011, 09:19
На Хортиці знесли хрест заради будівництва найвищого флагштока в Україні - фото 1
До Дня Незалежності на пагорбі з'явиться флагшток і скульптурна композиція.

Hortutsya1.gifВлада Запоріжжя знесла на острові Хортиці православний хрест, щоб встановити на його місці найвищий в Україні флагшток.

Як повідомили в Запорізькій єпархії УПЦ (МП), православний хрест, встановлений на кургані біля Музею історії запорозького козацтва на Покрови 14 жовтня 1992 року був знесений 5 серпня, що викликало неприйняття у глави Запорізької єпархії Луки.

"Сьогодні ми є свідками того, як цей Святий Хрест був, м'яко кажучи, демонтований: не спитавши благословення не те що правлячого архnєрея, але навіть простого священика, Хрест був безжально скинутий з пагорба", – заявив владика Лука.

Hortutsya2.gifВодночас, інформацію про демонтаж православного хреста підтвердили Запорізька ОДА, яка ініціювала встановити на Хортиці флагшток.

"У зв'язку з проведенням будівельних робіт для встановлення високого в Україні флагштоку з вершини насипу, біля музею запорізького козацтва на Хортиці, був демонтований дерев'яний хрест", – повідомили ОДА.

Крім того замгубернатора Запорізької області Микола Ярмощук запевнив, що "мова не йде про безповоротне знесення хреста".

За словами владики Луки, йому зателефонував перший заступник губернатора області Олексій Литвин, який запевнив, що замість демонтованого буде встановлений новий гранітний триметровий Хрест.

"Але, ознайомившись з проектом реконструкції пагорба, ми не бачимо на ньому Святого Хреста", - зазначив духівник.

Як повідомлялося раніше, у Запоріжжі на острові Хортиця встановлять найвищий в Україні флагшток для державного прапора.

"Полотнище державного прапора підніметься на рекордну висоті: 85-90 метрів: 15 метрів - висота кургану, 40 метрів - висота хортицьких скель над водою в місці встановлення і 30-35 метрів - висота самого флагштока, " – додали в ОДА.

Згідно з проектом, також буде облаштовано оглядовий майданчик на вершині кургану, пішохідну естакаду і скульптурну композицію, присвячену "козацькому минулому Запорізького краю".

Нагадаємо, в ніч з неділі на понеділок, 4 червня, в Києві на Оболоні невідомі знесли і розпиляли хрест, встановлений 2 липня на будівельному майданчику, де планується звести римсько-католицький храм Святого Франциска.  Про це інформує Кореспондент.