• Головна
  • Новини
  • «Події 9 травня свідчать про те, що протистоять одне одному в Україні не Захід і Схід, а влада і народ», - заява Всеукраїнського братства апостола Андрія Первозванного УАПЦ...

«Події 9 травня свідчать про те, що протистоять одне одному в Україні не Захід і Схід, а влада і народ», - заява Всеукраїнського братства апостола Андрія Первозванного УАПЦ

16.05.2011, 16:52
«Події 9 травня свідчать про те, що протистоять одне одному в Україні не Захід і Схід, а влада і народ», - заява Всеукраїнського братства апостола Андрія Первозванного УАПЦ - фото 1

«Для українських християн здіймання комуністичних символів над державними установами є ознакою повернення до влади сил, які розстрілювали священиків і монахів, плюндрували церкви, палили ікони й намагалися викорінити віру в Бога. Опір цим силам є не тільки правом, але й суспільним обов’язком кожної віруючої людини», - сказано в заяві.

Конференція-братства-Андрія-Первозванного.jpgexklusiv.gifЗа тиждень до шевченківських роковин, 14 травня 2011 р., в Каневі відбулася традиційна зустріч Всеукраїнського братства апостола Андрія Первозванного УАПЦ. На ній зібралися представники крайових братств зі Львова, Харкова, Києва, Кіровограда, Миколаєва, Черкащини.

Того ж дня відбулася конференція Всеукраїнського братства апостола Андрія Первозванного. Учасники конференції прийняли звернення до єпископів УАПЦ в Україні та в діаспорі, а також заяву з приводу провокацій, влаштованих прокомуністичними силами 9 травня 2011 р. «Ні в кого не викликає сумніву, що сценарій цієї диверсії було підготовано поза межами України з метою дестабілізації суспільного життя нашої держави. Але безпосереднім поштовхом до сплеску насильства стала ухвала Верховної Ради України про відзначення чужого для нашого народу «дня перемоги» під прапорами окупаційного комуністичного режиму», - зазначають автори заяви.

«Для українських християн здіймання комуністичних символів над державними установами є ознакою повернення до влади сил, які розстрілювали священиків і монахів, плюндрували церкви, палили ікони й намагалися викорінити віру в Бога. Опір цим силам є не тільки правом, але й суспільним обов’язком кожної віруючої людини. Тому легко було передбачити хвилю протесту, особливо потужну в регіонах, найбільш постраждалих від безбожницького терору», - сказано в заяві.

Автори документа виступають на захист ВО «Свобода». Вбачаючи у подіях 9 травня у Львові «намагання усунути цю політичну силу з виборчого процесу та заборонити її легальну діяльність», вони водночас наголошують, що «протистоять одне одному в Україні не Захід і Схід, а влада і народ».

Як повідомляє прес-служба Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ, попередньо на Архиєрейській Літургії в храмі Вознесення Господнього м. Канева (район Костянець), «захопленого УПЦ-КП 2008 р. й щойно поверненого за ухвалою суду Вознесенській парафії УАПЦ», архиєпископ Ігор (Ісіченко) нагадав про сповідницький подвиг жертв комуністичного режиму. Владика порівняв його з переслідуваннями вірних канівської парафії Вознесіння Господнього, позбавлених три роки тому храму, збудованого коштом їхнього земляка з США Олександра Воронина для громади УАПЦ.

За інформацією прес-служби єпархії, представники місцевої адміністрації та силових відомств спробували опечатати храм, щоб не допустити продовження богослужінь УАПЦ. Архиєпископ Ігор звернувся до представників влади, розцінивши їхні дії як «політичну провокацію, покликану повернути стан дискримінації канівської громади УАПЦ».