• Головна
  • Новини
  • Візиту Івана Павла ІІ в Україну 2001 року боялися ті, в кого з сумлінням не все гаразд, - Патріарх Любомир (Гузар)...

Візиту Івана Павла ІІ в Україну 2001 року боялися ті, в кого з сумлінням не все гаразд, - Патріарх Любомир (Гузар)

02.05.2011, 12:07
Візиту Івана Павла ІІ в Україну 2001 року боялися ті, в кого з сумлінням не все гаразд, - Патріарх Любомир (Гузар) - фото 1
Про це Глава УГКЦ в 2001-2011 роках сказав в інтерв’ю Польській пресовій агенції з нагоди беатифікації Івана Павла ІІ.

Любомир_(Гузар).jpgПро це Глава УГКЦ в 2001-2011 роках сказав в інтерв’ю Польській пресовій агенції з нагоди беатифікації Івана Павла ІІ, повідомляє Департамент інформації УГКЦ. «Ті слова, які ми чули (під час візиту Івана Павла ІІ в Україну. − Ред.), заохочували людей жити по-Божому. Любити найближчих, любити всіх людей, любити свою батьківщину. Це було посланництво миру і добра, тому ті, в кого з сумлінням не все гаразд, боялися. І мали підставу боятися, бо він, власне, тут показав силу духу», - наголосив владика.

У відповідь на запитання журналіста, чи пригадує він моменти «лякання Папою», коли було чути голоси, що Папа не потрібен тут, бо це православна земля, Патріарх Любомир відповів, що, на його думку, була певна церковно-політична група, яка боялася приїзду Папи: «І вони мали підстави боятися: чи ви пам’ятаєте, щоби в Україні котрийсь політик чи котрийсь церковний муж збирав півтора мільйона людей?» − сказав тодішній Глава УГКЦ.

«Пригадую, на аеродромі в Борисполі, коли підкотився літак, відчинилися двері і з них вийшов старий чоловік із паличкою, так легенько ішов… Нікому не загрожував. Жодного неприхильного слова за тих кілька днів, що він був, не було чути від нього. Не було якоїсь агресії, Не було такого, що він хоче загорнути нібито православну землю, навертати насилу православних… Навіть не було тіні цього», − підкреслив колишній Першоієрарх УГКЦ.

На думку духовного лідера греко-католиків, такі церковно-політичні групи мали причину боятися не агресорів, а таких добрих людей: «Думаю, що мали причину боятися. Бо те, що вони побачили, виявило порожнечу, яка панує в їхніх серцях», − наголосив Патріарх Любомир.

«Тут ішлося про далеко більше, і я думаю, що кожний духовний провідник повинен подивитися і пригадати, ще раз проаналізувати, що таке сила духу. Це не сила агресора, не сила фізична, загрозлива… Як сам Ісус Христос приходив і навертав до добра і Бога, так само і тут», − сказав Патріарх.

Нагадаємо, що Папа Іван Павло ІІ перебував в Україні з офіційним візитом 23-27 червня 2001 року. З нагоди беатифікації та 10-річчя його візиту в Україну відновлено роботу інтернет-сторінки, присвяченої цій події. На сайті зібрано матеріали папського візиту до Києва та Львова, тексти всіх промов Івана Павла ІІ, Патріарха Любомира, державних діячів та очільників українських Церков і віровизнань.